Βγαλμένη μέσα από μια άλλη εποχή της Ελλάδας, των Πατρών και των Αθηνών, με βαριά ιστορία πάνω από 100 έτη, η μπύρα ΜΑΜΟΣ, η πρώτη μπύρα που φτιάχτηκε σε ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο, έχει κάνει ολική επαναφορά στην αγορά.
Θυμίζοντας την εποχή που τα καλοκαίρια ήταν διαφορετικά, τη δεκαετία του 50 και του 60 όταν έπαιρνες το αστικό λεωφορείο έχοντας στην πλάτη την τσάντα με μερικές ελιές, αγγούρι και ντομάντα, για να κατέβεις στην παραλία, η μπύρα ΜΑΜΟΣ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας.
Το «ρετρό» άλλωστε είναι η τάση της εποχής και σίγουρα στα προϊόντα, αλκοολούχα ή μη συνεχίζει να πουλάει μέχρι και σήμερα και η αναβίωση παλαιότερων brands είναι αναμφισβήτητα η τάση της εποχής και τα παραδείγματα πολλά.
Ειδικά όμως για τη μπύρα ΜΑΜΟΣ η αναβίωση συνοδεύεται και από την αποκατάσταση ιστορικών γεγονότων.
Η ιστορία της μπύρας ΜΑΜΟΣ ξεκινάει από το 1876, όταν ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα, για να ακολουθήσει μια πορεία 100 χρόνων γεμάτη βραβεία και διακρίσεις.
Ήταν το πρώτο ζυθοποιείο ελληνικής ιδιοκτησίας.
Ο γιος του, Πέτρος Μάμος, ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός. Με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του, έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ζυθοποιία, με έμφαση στην ποιότητα και στην καινοτομία.
Εισήγαγε εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς από τη Γερμανία και την Τσεχία και εξέλισσε τις παραδοσιακές συνταγές με δικές του τεχνικές.
Το στοιχείο της μπύρας ΜΑΜΟΣ που τη χαρακτηρίζει σε αυτό το πέρασμα των χρόνων είναι η απλότητα και η αυθεντικότητα ενός παραδοσιακού προϊόντος, σε συνδυασμό με την ανώτερη ποιότητα και γεύση της.
Μάλιστα ο Πέτρος Μάμος είχε προσαρμόσει την μπύρα στην ελληνική κουζίνα και τις ελληνικές προτιμήσεις και ήταν το πρώτο ελληνικό προϊόν ζύθου το οποίο έλαβε διεθνή βραβεία: χρυσό βραβείο αγνότητας και γεύσης στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης το 1898, Δίπλωμα Τιμής μετά Χρυσού Μεταλλίου στη Διεθνή έκθεση Αθηνών.
Ήταν μια μπύρα που έβρισκε κάποιος στη Μεγάλη Βρετάνια, αλλά και στο μεγαλύτερο ζυθοπωλείο της Αθήνας.
Η οικογένεια Μάμου ήταν μία γνωστή οικογένεια βιομηχάνων στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα και σήμερα ο Παναγής Μάμος, δισέγγονος του πρώτου Έλληνα ζυθοποιού είναι ένας από αυτούς που οδήγησε τελικά στην επανακυκλοφορία των εμπορικών σημάτων.
Η καταγωγή της οικογένειας είναι από την Ζάκυνθο. Εκεί η οικογένεια ήταν γνωστή για τη επιχειρηματική της δράση καθώς διατηρούσε εργοστάσιο κατασκευής αμαξών. Ανέπτυξε αξιόλογη βιομηχανική και επιχειρηματική δραστηριότητα από το 1863 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 κυρίως στην Πάτρα και στην Αθήνα.
Ο Πέτρος Μάμος υπήρξε ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός (απόφοιτος της Ζυθοποιητικής Ακαδημίας του Μονάχου).
Οι διακρίσεις τη ζυθοποιεία είναι πολλές 1903 στη Διεθνή Εκθεση Αθηνών αποσπά ακόμη ένα βραβείο και αποσπά τον τίτλο του «προμηθευτού της Α. Μ. του Βασιλέως» και τον επόμενο χρόνο κάνει την πρώτη του εξαγωγή στη Σμύρνη.
Ωστόσο το 1906 ο ανταγωνισμός στον κλάδο της ζυθοποιίας έχει αγριέψει και αναγκάστηκε να αναστείλει τη ζυθοποίηση.
Τον επόμενο χρόνο ο γιος του Λορέντζου, ο Πέτρος Μάμος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Συζητεί με τον Σταφιδεμπορικό Οίκο Αμβουργερ για να ιδρύσουν από κοινού στην Πάτρα Ζυθοποιείο και Παγοποιείο. Η εταιρεία Πατραϊκό Εργοστάσιο Ζυθοποιίας και Παγοποιίας ΜΑΜΟΣ & ΣΙΑ δημιουργήθηκε πριν από τα τέλη του 1907 και τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου έγιναν τον Νοέμβριο του 1909. Τον επόμενο χρόνο έγιναν οι πρώτες εξαγωγές στη Γερμανία από τον οίκο Αμβουργερ.
Ωστόσο η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά. Το 1912 ο οίκος Αμβουργερ πτωχεύει και τότε η εταιρεία περνά στον έλεγχο του Πέτρου Μάμου.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση και ύφεση που ακολουθεί βρίσκει τη Ζυθοποιία Μάμος σε μια φάση υλοποίησης ενός νέου μεγάλου επενδυτικού προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης του χρησιμοποιούμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και παραγωγικότητας.
Μέρος του επενδυτικού προγράμματος χρηματοδοτείτο μέσω δανεισμού από εμπορικές τράπεζες. Η ζήτηση του προϊόντος μειώνεται και τα τραπεζικά επιτόκια αυξάνονται. Για να επιβιώσει η επιχείρηση το 1930 ο Πέτρος Μάμος μετατρέπει την επιχείρηση από Προσωπική Εταιρεία σε Ανώνυμη Εταιρεία και κάνει μέτοχο τον Φιξ με ποσοστό 48%.
Το 1941 εισέρχεται στην επιχείρηση ο γιος του Πέτρου, Λορέντζος Μάμος, αλλά αρχίζει η Κατοχή και το εργοστάσιο επιτάσσεται. Τελικά, το 1950 η επιχείρηση επαναλειτουργεί και η «Μπύρα Μάμος» επανακτά την προτίμηση των καταναλωτών και έτσι σημαντικό τμήμα της ελληνικής αγοράς ζύθου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, την εποχή της βιομηχανικής ανασυγκρότησης της χώρας, αποφασίζεται η υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος εκσυγχρονισμού και επέκτασης των παραγωγικών εγκαταστάσεων του κλάδου Ζυθοποιίας. Μάλιστα τον επόμενο χρόνο η εταιρεία εισέρχεται στον κλάδο των αναψυκτικών.
Η τελευταία φάση της δραστηριότητας της οικογένειας Μάμου στην αγορά της μπύρας διατηρείται ως το 1976. Η αγορά έχει αλλάξει δραματικά. Εκείνη τη χρονιά η οικογένεια Μάμου απεφάσισε να αναστείλει την παραγωγική της δραστηριότητα.
Η οικογένεια Μάμου προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ και ήδη έχει κυκλοφορήσει η μπύρα, σε συνεργασία με την οικογένεια.
Παράγεται και διανέμεται πανελλαδικά από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία μέσω παραχώρησης άδειας χρήσης του σήματος από την οικογένεια
Μάμου.
Το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, από αναβιώνει η ΜΑΜΟΣ, είναι η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα της εταιρείας με πέντε γραμμές παραγωγής και 250 άτομα προσωπικό.