Μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Η κυβέρνηση, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στη μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% με τον οποίο επιβαρύνονται τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά και στην επιτάχυνση της μείωσης από το 24% στο 20% του συντελεστή φορολόγησης των μη διανεμόμενων κερδών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται ο περιορισμός του φόρου των διανεμόμενων κερδών στο 24% (στο τωρινό επίπεδο των αδιανέμητων), ενώ τα μερίσματα που θα δίνονται στους μετόχους θα προστίθενται στα άλλα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και θα φορολογούνται με βάση τους υψηλούς συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, ενώ θα συμψηφίζεται ο φόρος που έχει καταβάλει η εταιρία.
Από την πλευρά του ΣΕΒ έχει τεθεί συνολικά το ζήτημα της φορολογίας των επιχειρήσεων, με αιχμή τον τρόπο με τον οποίο νομοθετήθηκε η φορολόγηση των μερισμάτων (στο όνομα της επιχείρησης και όχι των μετόχων).
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη φορολογία των επιχειρήσεων επισπεύδονται λόγω της κρίσης ρευστότητας αλλά και των αρνητικών αποτελεσμάτων που εμφανίζουν εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.
Οι απώλειες που θα προκύψουν στα έσοδα θα επιδιωχθεί να καλυφθούν από το «κυνήγι» του ΦΠΑ.
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Οικονομικών «επιστρατεύει» 200 ελεγκτές (από το ΣΔΟΕ και τις εφορίες), για την είσπραξη του ΦΠΑ από 65.000 επιχειρήσεις οι οποίες έχει εντοπιστεί ότι δεν έχουν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις του φόρου ή δεν έχουν καταβάλει τον φόρο.
Ουσιαστικά σ’ αυτές τις επιχειρήσεις θα δοθεί η ευκαιρία να καταβάλουν τον φόρο με ευνοϊκούς όρους, όπως σχεδιάζει το υπουργείο.
Οι ελεγκτές θα διενεργήσουν προσωρινό έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις, ή δεν έχουν πληρώσει τον φόρο.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα γνωστοποιούνται στον υπόχρεο επιχειρηματία, καθώς και το ύψος της οφειλής του, και θα τον καλούν να καταβάλει μέρος αυτής, ενώ το υπόλοιπο θα έχει τη δυνατότητα να το εξοφλήσει σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση όπου ο υπόχρεος δεν συμμορφωθεί, τότε θα δίνεται εντολή για την άμεση διενέργεια τακτικού ελέγχου.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει καταλυτικά στην απόδοση του ΦΠΑ, ενισχύοντας τα έσοδα, η «τρύπα» των οποίων στο επτάμηνο ήταν 770 εκατ. ευρώ.
Τα τσιγάρα
Αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στη φορολογία των τσιγάρων, μετά τον… καταποντισμό που παρατηρείται στα έσοδα από τον καπνό.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώθηκε ευθέως η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να αυξήσει τη φορολογία των τσιγάρων, καθώς διαπιστώνει ότι χάνει σημαντικά έσοδα, αφού οι εταιρίες για να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά έχουν προχωρήσει σε μείωση της λιανικής τιμής πώλησης των τσιγάρων που υπερβαίνει και το 20%.
Πηγή: euro2day.g