Τσεκούρι στις υψηλές συντάξεις και στο εφάπαξ των ασφαλιστικών ταμείων (υποχρέωση που απορρέει από το Μνημόνιο) βρίσκεται στην ατζέντα των περικοπών ύψους 3,5 έως 4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για προτάσεις επιβολής πλαφόν σε συντάξεις μαζί με την αναπροσαρμογή όλων των εφάπαξ (βάσει αναλογιστικών μελετών) ώστε να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται.
Οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, όπως αναφέρουν τα Νέα, προβλέπουν τα εξής:
1. Σενάριο για πλαφόν στις συντάξεις. Προβλέπει ότι το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης ή ακόμη και της συρροής συντάξεων να μην ξεπερνά τις 2.400 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ετησίως. Σήμερα το πλαφόν στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ μπαίνει στα 2.773 ευρώ ενώ στην περίπτωση συνόλου κύριας και επικουρικής στις 3.680 ευρώ.
Η επιβολή πλαφόν αναμένεται να επηρεάσει κυρίως συνταξιούχους των λεγόμενων ευγενών Ταμείων, όπου το σύνολο συντάξεων ακόμη και μετά τις μειώσεις ξεπερνά τις 2.400. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, της Ιονικής, της ΔΕΗ, καθηγητές Πανεπιστημίου, ανώτεροι δικαστικοί και ανώτεροι αξιωματικοί.
2. Οσον αφορά το εφάπαξ, όπως προκύπτει από τις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν, τα 6 στα 10 Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Πάντως, αντί για περικοπές (στο εφάπαξ), διατυπώνονται προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ειδικά για το ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) οι προτάσεις που αναμένεται συζητηθούν προβλέπουν τα εξής:
1. Νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων 15%-22%.
2. Η επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης.
3. Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος.