Απαραίτητα για τη μείωση του ελλείμματος χαρακτηρίζει ο ισπανικός Τύπος τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε χθες ο Ραχόι, αν και τίθενται ερωτηματικά στο κατά πόσο είναι αποτελεσματικά για να ανορθώσουν μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση.

Ο Ραχόι προσπαθεί «να αποφύγει την κατάρρευση προχωρώντας στις σημαντικότερες περικοπές που έχουν γίνει επί δημοκρατίας» στην Ισπανία είναι ο τίτλος της κεντροαριστερής Ελ Παΐς ενώ η κεντροδεξιά Ελ Μούντο προβάλλει στην πρώτη σελίδα της τη δήλωση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι: «Δεν έχουμε επιλογή».

«Ο Ραχόι ίσως έπαιξε χθες το τελευταίο ατού του για να αποφύγει μια κανονική διάσωση της χώρας που προς το παρόν αποτελεί το στόχο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου αρωγής προς της τράπεζές της που μπορεί να φτάσει ως τα 100 δισ. ευρώ», προσθέτει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.

«Αναγκαία προσαρμογή του Ραχόι σε μια ακραία κατάσταση», γράφει επίσης η δεξιά ABC σχετικά με το σχέδιο που έχει στόχο να εξοικονομηθούν 65 δισεκ. ευρώ ως το τέλος του 2014, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θέλει έτσι να «εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θεραπεία σοκ απαραίτητη για να βγει η Ισπανία από την εντατική», είναι ο τίτλος της δεξιάς La Razon.

Όμως ο Τύπος, όπως η οικονομική εφημερίδα Expansion, θέτει επίσης ερωτήματα γι’ αυτή την «υποχρεωτική προσαρμογή».

«Θα χρησιμεύσει σε κάτι;» ρωτάει ένας οικονομολόγος σε άρθρο της εφημερίδας υπογραμμίζοντας πως «τα μέτρα όχι μόνο δεν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά θα εντείνουν την πτώση του ΑΕΠ».

Η επίσης οικονομική εφημερίδα Cinco Dias υπογραμμίζει επίσης τις «ισχυρές εργοδοτικές επικρίσεις για τις μεγα-περικοπές», ιδιαίτερα για το κεντρικό μέτρο αυτού του σχεδίου λιτότητας, την αύξηση του ΦΠΑ από το 18% στο 21%, καθώς και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων.

«Είναι ένα πλήγμα στην αγοραστική δύναμη της ισπανικής κοινωνίας, που θα γίνει αισθητό στην κατανάλωση», αναγνωρίζει επίσης η ABC, αν και θεωρεί το σχέδιο αυτό απαραίτητο.

«Τώρα λίγο θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν τα περί ευρωπαϊκής κηδεμονίας της οικονομίας μας αν αυτή μεταφραζόταν σε μια ανάκαμψη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Όμως φοβόμαστε πως δεν θα γίνει έτσι. Η προσαρμογή των 65 δισεκατομμυρίων θα συμβάλει στο να εξασθενήσει περαιτέρω η βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα», γράφει η Ελ Παΐς.