Στην εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερα για τη Γερμανία να φύγει από το ευρώ, παρά να σώζει συνέχεια την… Ελλάδα καταλήγουν καθηγητές και οικονομολόγοι.

Ο Manfred Neumann, πρώην καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης είναι ξεκάθαρος: «Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε προς την κατεύθυνση ότι εμείς απλά δεν ταιριάζουμε εκεί» λέει, αναφερόμενος στην Ευρωζώνη.

Για τον ίδιο, όλα περιστρέφονται γύρω από τη βιομηχανική επιρροή της Γερμανίας. Ενώ η βιομηχανία αντιπροσωπεύει στη Γερμανία πάνω από 20% του συνόλου της οικονομίας, αυτό δεν ισχύει σε άλλες χώρες και στη Γαλλία είναι 10-12% και λέει ότι αν συνεχίσουν στο ίδιο μονοπάτι τότε μέσω του κοινού νομίσματος οι υπόλοιπες χώρες θα νιώθουν πιέσεις.

Την άποψη του συμμερίζονται και οι Clyde Prestowitz and John Prout δύο οικονομολόγοι από τις ΗΠΑ. Σε ένα σχόλιο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του CNN έγραψαν ότι η ευρωζώνη δεν υποφέρει από το χρέος αλλά από την έντονη ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας.

«Αν η Γερμανία ρίξει μια ματιά στην Ελβετία καταλαβαίνει τι θα γίνει αν γυρίσει στο Μάρκο» λέει ο Wolfgang Franz, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης στο Βερολίνο. Οι εξαγωγές και ο τουρισμός θα δέχονταν πιέσεις λόγω του ισχυρού Μάρκου και η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να περιορίσει την ισχύ με παρεμβάσεις.

Αλλά οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Clyde Prestowitz και John Prout δεν βλέπω πολύ κακό σε αυτό. Συμφωνούν ότι μια τέτοια κίνηση θα συνεπαγόταν μια προσωρινή αύξηση της ανεργίας και της μείωσης των εξαγωγών. Αλλά σπεύδουν να προσθέσουν ότι αυτό θα ήταν το μικρότερο κακό οικονομικά από μια συνεχή και μακροχρόνια διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών…