Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την πορεία του δημόσιου χρέους αναμένονται οι αποφάσεις του συμβουλίου της ΕΚΤ που συνεδριάζει αύριο για να αποφασίσει το κατά πόσο θα επιμείνει ή όχι στην πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόζει στη νομισματική της πολιτική.

Ο κ. Τρισέ είχε ανακοινώσει τη διατήρηση μέχρι και τον Οκτώβριο της τρέχουσας πολιτικής παροχής ρευστότητας χωρίς πλαφόν. Αν κρίνει κανείς από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ, μαζί και του κ. Βέμπερ της Buba, θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι θα υπάρξει εκ νέου παράταση της «ποσοτικής χαλάρωσης» τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Το ενδιαφέρον όμως των αυριανών ανακοινώσεων δεν εστιάζεται τόσο στην παράταση της «ποσοτικής χαλάρωσης» όσο στο αν οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αλλάξουν για την νέα περίοδο –μετά τον Οκτώβριο– τους όρους παροχής της, ιδιαίτερα όσον αφορά την τιμολόγηση (και το ύψος του haircut) των ομολόγων τα οποία αποτελούν το «όχημα» ανακύκλωσης της ρευστότητας μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζικού συστήματος.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο σημείο αυτό θα προκαλέσει την αντίδραση των αγορών καθώς θα επηρεάσει άμεσα αφενός τη λειτουργία της προβληματικής διατραπεζικής αγοράς και αφετέρου θα «αποκαλύψει» τις προθέσεις της ΕΚΤ για το 2011 με συνέπειες στις εξαιρετικά νευρικές αγορές συναλλάγματος και ομολόγων.

Για τις ελληνικές τράπεζες οι αποφάσεις της ΕΚΤ αύριο είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας στον οποίο θα πρέπει να επιστραφούν τα δωδεκάμηνης διάρκειας «δάνεια» που είχαν πάρει πριν ένα χρόνο από την ΕΚΤ και η αναχρηματοδότησή τους πλέον γίνεται με όρους υψηλότερου κόστους λόγω των αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει στην τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (μεγαλύτερο haircut).

Σε κάθε περίπτωση οι αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ αν δεν αλλάξουν τους όρους παροχής ρευστότητας δεν θα επηρεάσουν την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Θα ερμηνευθούν όμως σε μία τέτοια περίπτωση ως ενδεικτικές της ανησυχίας που εξακολουθεί να διακατέχει την διοίκηση της ΕΚΤ…

Πηγή: capital.gr