Σχεδόν αδύνατη χαρακτήρισε την ένταξη της Ελλάδας στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών o Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ , όσον αφορά τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης, τόνισε ότι δε μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των βασικών στόχων του προγράμματος. 

Παράλληλα, θεωρεί μονόδρομο τη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, συνόψισε τους βασικούς στόχους του προγράμματος στην επίτευξη δημόσιου χρέους ως προς ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2020 και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, κλείνοντας την ψαλίδα που τη χωρίζει από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Ο κ. Άσμουσεν τόνισε ότι η προσωπική του προτίμηση είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, πρότεινε να υλοποιηθούν οι ήδη νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε, αν θέλει κανείς να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπάρχει μόνο μία στρατηγική, αυτή της εσωτερικής υποτίμησης μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Όσον αφορά τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής, ο κ. Άσμουσεν ανέφερε ότι θα πάρουν χρόνο για να υλοποιηθούν, ενώ φάνηκε αντίθετος στο να υπαχθεί και η Ελλάδα στο καθεστώς που θα ισχύσει για την Ισπανία και την Ιταλία, με απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (EMS).

Αφενός είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η υπαγωγή της Ελλάδας θα έκανε ευκολότερη την επίτευξη του στόχου για το χρέους και αφετέρου έκανε σαφή διάκριση μεταξύ της περίπτωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε τι είδους πρόγραμμα έχει η κάθε χώρα. Η Ισπανία έχει μόνο πρόγραμμα τραπεζικής στήριξης…».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο άνισης μεταχείρισης της Ελλάδας, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής είναι σαφή: «Ίδιες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει κανείς να αποδείξει ότι ανήκει στις ίδιες περιπτώσεις», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολο να το αποδείξει αυτό.

Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ενώ εξέφρασε φόβους ότι κατά την επίσκεψη της τρόικας θα διαπιστωθούν καθυστερήσεις λόγω των εκλογών, καθώς και ότι το πρόγραμμα θα έχει εκτροχιαστεί. Πρόσθεσε δε ότι για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση, η αξιολόγηση της τρόικας θα πρέπει να είναι θετική.

Όσον αφορά μία πιθανή πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι θα πρότεινε να ξεκινήσει αμέσως δουλειά με 3-4-5 διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να δοθεί το μήνυμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, οι νομοθετημένες αλλαγές στα εργασιακά, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η είσπραξη φόρων.

Σχετικά με τις επιπτώσεις του προγράμματος στην ανάπτυξη, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε ότι βραχυπρόθεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή βλάπτει την ανάπτυξη αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.