Μεγάλη κάμψη σημείωσε ο τομέας της μεταποίησης της ευρωζώνης και τον Ιούνιο, συνεχίζοντας μία τάση που άρχισε από το νότο αλλά έχει εδραιωθεί πλέον και στη γερμανική και τη γαλλική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της βρετανικής εταιρίας Markit.

Ο δείκτης PMI της μεταποίησης – που δίνει μία καλή ένδειξη για τη δραστηριότητα στον τομέα αυτό – διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 45,1 μονάδες, όπως και τον Μάιο (κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες σημαίνει συρρίκνωση της δραστηριότητας). Ο δείκτης αυτός έχει τιμή κάτω από τις 50 μονάδες επί σχεδόν ένα χρόνο.

Η μετάδοση της κρίσης στον πυρήνα της ευρωζώνης φαίνεται από το γεγονός ότι ο δείκτης PMI της Γερμανίας διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες, που είναι η χαμηλότερη επίδοση 36 μηνών, ενώ στη Γαλλία διαμορφώθηκε στις 45,2 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό 2 μηνών.

Η κρίση είναι ακόμη μεγαλύτερη στις χώρες του νότου, καθώς ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 40,1 μονάδες στην Ελλάδα (χαμηλό 4μηνών), στις 41,1 μονάδες στην Ισπανία (χαμηλό 37 μηνών) και στις 44,6 μονάδες στην Ιταλία (χαμηλό 2 μηνών). Αντίθετα, η Ιρλανδία κατέγραψε βελτίωση της παραγωγής της, με το δείκτη να φθάνει τις 53,1 μονάδες (υψηλό 14 μηνών).

«Οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για τα χειρότερα, περικόπτοντας τις θέσεις απασχόλησης και τα αποθέματα πρώτων υλών τους με τους ταχύτερους ρυθμούς 2,5 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον.

«Ο δείκτης PMI δείχνει ότι ο τομέας παραγωγής αγαθών συρρικνώθηκε περίπου 1% στο δεύτερο τρίμηνο και ο ρυθμός αυτός φαίνεται ότι θα επιταχυνθεί περαιτέρω καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε ο ίδιος.