Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων υποχωρούν σημαντικά, ενώ τα διεθνή χρηματιστήρια, η ισοτιμία του ευρώ και οι τιμές των εμπορευμάτων καταγράφουν μεγάλη άνοδο, μετά τα μέτρα που αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρώπης για να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και να προωθηθεί με ταχείς ρυθμούς η τραπεζική ενοποίηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής από τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι σήμερα τα ξημερώματα, η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε κατά 37 μονάδες βάσης στο 6,57% και των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων υποχώρησε κατά 28 μ.β. στο 5,90%.

Αντίθετα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξάνεται κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,64% και των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων κατά 5 μ.β. στο 1,64%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με μεγάλη άνοδο και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 1,75%.

Η ισοτιμία του ευρώ σημειώνει άνοδο 1,2% – τη μεγαλύτερη ημερήσια εδώ και 8 μήνες – στα 1,2590 δολάρια, συμπαρασύροντας σε ράλι και το δολάριο Αυστραλίας, το οποίο ανατιμάται επίσης πάνω από 1%.

Η τιμή του χαλκού αυξάνεται κατά 1,9% και του πετρελαίου μπρεντ επίσης κατά 1,9% στα 93,30 δολάρια, καθώς υπάρχουν ελπίδες ότι η μείωση της έντασης στην Ευρωζώνη θα βοηθήσει την παγκόσμια ζήτηση.

Οι επενδυτές στράφηκαν στις τοποθετήσεις με μεγαλύτερο ρίσκο και απομακρύνθηκαν από τα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια με την πεποίθηση ότι η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες έχει καταλήξει σε απτά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανησυχίας για τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ευρωζώνης. Ωστόσο, ενδείξεις επιφυλακτικότητας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στην αγορά σε σχέση με την επίπτωση των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής.