Με αργά βήματα φαίνεται να κινούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, λίγο μετά την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που καλείται να δώσει άμεσες απαντήσεις για τη διάσωση του ευρώ και την κρίση χρέους, υπό την ισχυρή πίεση των αγορών. Αυτό ανέφεραν σήμερα από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζοντας «βαρύ» το κλίμα της Συνόδου, όπου κυριαρχούν σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη- μέλη της ΕΕ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εμμένει στην πάγια θέση της για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και «περισσότερη Ευρώπη». Στο πλευρό της Γερμανίας, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι επιφυλακτικές ως προς τις άμεσες λύσεις που προτείνουν η Ιταλία και η Ισπανία, κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, σε αντιδιαστολή με την πρόοδο που έχουν επιτύχει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς επισήμανε την ανάγκη ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο.
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στο δύσκολο και ανηφορικό έργο που πρέπει να επιτελέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευσή της είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και ο σεβασμός των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Παράλληλα επισημάνθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και συγκεκριμένα η οικονομική ύφεση που βαθαίνει για πέμπτη συνεχή χρονιά και η ανεργία που έχει φτάσει το 23%. Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης του Μνημονίου, ούτως ώστε να καταστεί δικαιότερο και λειτουργικότερο.
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά αναγνώρισε ότι έχει να αντιμετωπίσει τρία μεγάλα εμπόδια: την έλλειψη εμπιστοσύνης, το επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία, διαφθορά και φοροδιαφυγή, και το πρόβλημα της ρευστότητας. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να διοχετευτούν στη χώρα κεφάλαια, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είτε μέσω ομολόγων έργου, πέρα από τους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα.
Σε γενικές γραμμές, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους θα εξαρτηθεί από τη στάση της ίδιας της χώρας.
Σημείωσαν, τέλος, ότι η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 3- 12 Ιουλίου.