Ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Γενική Συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της τράπεζας το 2011 και υπογράμμισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θύμα της κρίσης και όχι υπαίτιο για αυτή.

Όπως επεσήμανε η ύφεση έπληξε τις τράπεζες και οδήγησε σε αύξηση των επισφαλειών και σε μείωση των καταθέσεων κατά 90 δισ. ευρώ. Δήλωσε δε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Εθνικής στο πρώτο τρίμηνο 2012 ανήλθαν στο 15,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Ο κ. Ταμβακάκης τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της θωρακίζει και τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων τραπεζών, σημειώνοντας πως οι συνέργειες θα ωφελήσουν την οικονομία.

Ο ίδιος σημείωσε πως αναγκαία συνθήκη για την στήριξη των τραπεζών είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και εστίασε στις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως η αύξηση της τραπεζικής εποπτείας και η δημιουργία πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων.

Καταλήγοντας δήλωσε: «Επιτρέψτε μου, τέλος, και μία δεύτερη προσωπική αναφορά. Θεωρούσα, και θεωρώ τον εαυτό μου Εθνικάριο. Γιός υπαλλήλου της Εθνικής Τράπεζας, αφιέρωσα σε αυτό το ίδρυμα επτάμισι χρόνια ως Υποδιοικητής και δυόμισι χρόνια ως Διευθύνων Σύμβουλος. Όταν είχα έρθει, είχα πει ότι «μια φορά Εθνικάριος, πάντα Εθνικάριος». Το επαναλαμβάνω και τώρα».

Παράλληλα ο κ. Ταμβακάκης χαρακτήρισε ως καταστροφικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο κ. Ταμβακάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες και δεν θα πάνε. Η Ελλάδα θα αλλάξει το παραγωγικό της πρότυπο, παραμένοντας μέσα στην ευρωζώνη. Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει. Γιατί κάθε άλλη εξέλιξη ισοδυναμεί με καταστροφή που θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Το ζοφερό παρελθόν δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο όπου θα ολοκληρωθούν οι διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα με την αποχώρηση του κ. Ταμβακάκη και την τοποθέτηση του κ. Τουρκολιά στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.