Αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, συμπληρώνοντας ότι το πραγματικά κρίσιμο σημείο είναι η αντίδραση των αγορών στην όποια συμφωνία στο Eurogroup.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις σκέψεις αλλά και τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε τα εξής:
«Έχουμε ακούσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης αναφορές για «κρίσιμο Eurogroup», «αναμονή για σοβαρές εξελίξεις» ή οτιδήποτε άλλο που σχετίζεται με συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, με τις τελικές αποφάσεις να αφορούν έναν ολόκληρο λαό. Αισθάνομαι όμως ότι στο επερχόμενο Eurogroup πραγματικά καθορίζεται εν πολλοίς το μέλλον της οικονομίας μας. Βασική ανησυχία όλων των παραγόντων της αγοράς -αλλά εκτιμώ και της κυβέρνησης- είναι να μην υπάρξει σαφής και πειστική προς τις αγορές απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους.
Όπως καταλαβαίνετε αξιόπιστη πληροφόρηση δεν υπάρχει, βλέπουμε όμως ότι παραμένει η διαφορά απόψεων μεταξύ των δανειστών, κάτι που είναι εύκολα αντιληπτό αν δει κανείς τις τοποθετήσεις όσων εκφράζουν τη γερμανική γραμμή και όσων το σκεπτικό του ΔΝΤ.
Το βέβαιο είναι ότι όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν έντονες διεργασίας μεταξύ των Ευρωπαίων, έτσι ώστε το πακέτο να μην προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές.
Η εκτίμηση που υπάρχει συνηγορεί σε δύο πιθανές εξελίξεις. Πρώτον, ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας που θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και δεύτερον ότι δύσκολα θα αποφύγουμε την σφικτή μεταμνημονιακή επιτήρηση, η οποία θα διαρκέσει κάποια χρόνια. Και αυτό για να μειωθούν οι φόβοι δανειστών, εταίρων και αγορών σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί. Οπότε, όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, το θέμα της επιτήρησης είναι κομβικής σημασίας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αξιολογήσεις θα είναι ανά 3μηνο και περιμένουνε να δούμε το εύρος των παρεμβάσεων. Και σε αυτόν τον τομέα θα παίξει σημαντικό ρόλο ποια πλευρά των δανειστών θα επικρατήσει, καθώς η γερμανική γραμμή εμφανίζεται πιο «σκληρή», τουλάχιστον τώρα, ενώ των Βρυξελλών λίγο πιο ήπια. Είναι βέβαια ανησυχητικό το γεγονός ότι μέχρι τώρα το Βερολίνο έχει δείξει ότι μπορεί και επιβάλει τις απόψεις του.
Για αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι ότι το πραγματικά κρίσιμο σημείο είναι η αντίδραση των αγορών στην όποια συμφωνία. Αν υπάρξει θετική αντίδραση, τότε έχουμε τη βάσιμη ελπίδα για μία σαφή αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας μας. Αν όμως αντιδράσουν αρνητικά ή χλιαρά, τότε δυστυχώς θα έχουμε πρόβλημα και η επιστροφή στις αγορές θα καταστεί δυσχερής».