Μήνυμα στους Ευρωπαίους επιχειρηματίες και πολιτικούς, ότι πρέπει να εκτιμήσουν τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις που συντελούνται στην Ινδία, έστειλε ο πρόεδρος της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη, Ραμ Ναθ Κόβιντ, κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο Ζάππειο, παρόντων κυβερνητικών αξιωματούχων, πολιτικών, πρέσβεων και οικονομικών παραγόντων.
Τη διάλεξη που είχε τίτλο: «Η Ινδία και η Ευρώπη σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) -το οποίο ο ομιλητής χαρακτήρισε «μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη- από κοινού με την πρεσβεία στης Ινδίας.
«Το ΑΕΠ της Ινδίας ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου και το 2017 η Ινδία ανέβηκε 30 θέσεις στον Δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας Ease of Doing Business», είπε ο πρόεδρος Κόβιντ, προσθέτοντας ότι «ως το 2025 η ινδική οικονομία θα αποτιμάται σε 5 τρις δολάρια, το οποίο της δίνει την τρίτη μεγαλύτερη θέση παγκόσμιας καταναλωτικής αγοράς.
Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της ινδικής οικονομίας, σημείωσε ότι «η τεχνολογία δεν καθοδηγεί μόνον τις υπηρεσίες αλλά και την μεταποιητική και καινοτόμα γεωργία», ενώ γίνεται όχημα για τον μετασχηματισμό της παραδοσιακής ιεραρχίας και των κοινωνικών συμπεριφορών.
«Τριακόσια εκατομμύρια μη προνομιούχοι άνοιξαν με τη συνδρομή της κυβέρνησης τραπεζικούς λογαριασμούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια», επισήμανε χαρακτηριστικά., όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο πεδίο των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού υπενθύμισε ότι η Ινδία είναι από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την τότε ΕΟΚ και το 2004 εγκαθίδρυσαν «Στρατηγική Συνεργασία», είπε ότι καθώς τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μια «νέα στρατηγική» με την Ινδία, ανοίγονται νέοι ορίζοντες προς διερεύνηση.
Όπως τόνισε, «η Ε.Ε. Είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων και εξαγωγικών αγορών της Ινδίας», πηγή επενδύσεων και τεχνολογίας και έκανε ιδιαίτερη μνεία της συνεργασίας στους τομείς του φαρμάκου και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι προτάσεις της Ινδίας ως παγκόσμιου παίκτη είναι η προσήλωση στην παγκόσμια ειρήνη, στους πολυμερείς θεσμούς, στην ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας, είτε προέρχονται από κρατικούς είτε από μη κρατικούς φορείς, είπε ο ινδός Πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Ινδία και η Ε.Ε. πρέπει να πείσουν τον κόσμο να μην διακρίνει μεταξύ «καλών» και «κακών» τρομοκρατών.
Ως ιδιαίτερο τομέα ανέφερε την κυβερνοασφάλεια η οποία πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία «των οικονομικών και ενεργειακών δικτύων, του εμπορίου και της επικοινωνίας» και να προστατεύεται το internet από «εξτρεμιστές και ανελεύθερα καθεστώτα».
Κλείνοντας περιέγραψε την εποχή μας ως την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ρομποτικής. «Πρέπει να ξαναγράψουμε τις εξισώσεις μεταξύ ανθρώπων και μηχανών και τα ρυθμιστικά μας συστήματα πρέπει να προλάβουν τις αλλαγές και όχι να αντιδράσουν σ’ αυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Ραμ Ναθ Κόβιντ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο ιστορικό βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, που εκπροσωπούν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Έκανε, μάλιστα, πολλές αναφορές στον Μεγάλο Αλέξανδρο και την ελληνιστική εποχή με όλες τις επιρροές που άφησε στη χώρα του και τόνισε τη φράση: «Ήρθε στη χώρα μας ηγούμενος ενός κατακτητικού στρατού το 326 π.Χ, αλλά έφυγε ως φίλος».