Η ένταση της συστημικής κρίσης που έχει προκύψει στην Ευρωζώνη είναι απίθανο να μειωθεί μέχρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να διαμορφώσουν έναν αξιόπιστο οδικό χάρτη για τη συμπλήρωση της νομισματικής ένωσης με μία πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε ανακοίνωσή του.
Στην ίδια ανακοίνωση, ο οίκος σημειώνει ότι «πιστεύει πως η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μικρή διαφορά στις εκλογές της Κυριακής σημαίνει ότι μειώθηκε ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μίας άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
Ο οίκος Fitch παρουσιάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έκανε την περασμένη εβδομάδα στις πρωτεύουσες των τεσσάρων σκανδιναβικών χωρών σε πάνω από 250 παράγοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα – επενδυτές, ασφαλιστές και τραπεζίτες. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι και πριν από τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου το 51% των ερωτηθέντων θεωρούσε ως πιο πιθανό ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στο ευρώ το 2012, ενώ το 34% περίμενε μία συντεταγμένη έξοδο και μόνο το 15% μία άτακτη έξοδο με οξεία μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Οι επενδυτές στις σκανδιναβικές χώρες είναι αρκετά αισιόδοξοι όσον αφορά τη δυνατότητα της Ευρωζώνης να διατηρηθεί. Όταν ρωτήθηκαν για την πιθανότητα διάφορων εναλλακτικών σεναρίων που είχε καταρτίσει ο Fitch για την Ευρωζώνη, οι επενδυτές απάντησαν ότι θεωρούν ως πιο πιθανό το σενάριο της εξόδου της Ελλάδα και δυνητικά μίας ή δύο ακόμη χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης (με ποσοστό 48%), με δεύτερο πιθανότερο το σενάριο μίας οιονεί δημοσιονομικής ένωσης (43%). Αντίθετα, έδωσαν πιθανότητα μόλις 7% στα δύο άλλα σενάρια, δηλαδή την πλήρη διάλυση της Ευρωζώνης ή ενός «ευρώ – μάρκου» που θα προέκυπτε από την αποχώρηση των χωρών του Βορρά.