«Σταθερή» η πορεία της τράπεζας Κύπρου παρά την απομείωση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο του Συγκροτήματός της, Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος μίλησε στην γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.
Τα συνολικά κεφάλαια που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών με βάση τη δοκιμασία αντοχής που διενήργησε, τα έχουμε καλύψει ήδη κατά 80-90% χωρίς εξωτερική βοήθεια. Το υπόλοιπο ποσό που χρειάζεται, οφείλεται σε άλλους παράγοντες και σε μεγάλο βαθμό στην απομείωση που εφαρμόστηκε στα κυπριακά κρατικά ομόλογα βάσει των μοντέλων της άσκησης προσομοίωσης. Η Τράπεζα σήμερα είναι πολύ ισχυρή με πρωτοβάθμια εποπτικά κεφάλαια κατά την 31 Μαρτίου 2012, ύψους 8,9%, πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι υψίστης σημασίας για την οικονομία του τόπου και η επιτυχής έκβασή του προσφέρει ασφάλεια στο σύστημα. Η ανακεφαλαιοποίηση με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών επηρεάζει άμεσα τις δύο μεγάλες Τράπεζες του τόπου. Οι ενέργειες για κρατική στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας ήταν επιβεβλημένες για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος. Η Τράπεζα Κύπρου με τις ενέργειές της βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, πρόσθεσε.
Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη σημασία του τραπεζικού τομέα και ευρύτερα του τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την οικονομία της Κύπρου. «Διαχρονικά συνέβαλε τα μέγιστα ελκύοντας δισεκατομμύρια σε ξένες καταθέσεις, δημιουργώντας χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας, στηρίζοντας τις κυπριακές επιχειρήσεις και συνεισφέροντας ουσιαστικά στα κρατικά έσοδα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι: Κατάρρευση του τραπεζικού τομέα σημαίνει κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Γι’ αυτό χρειάζεται η στήριξη όλων στο τραπεζικό σύστημα του τόπου. Τράπεζες, Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία μαζί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα πρέπει να εργαστούν, όλοι προς μια κατεύθυνση, για να διαχειριστούμε μαζί την κατάσταση», επισήμανε.
Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Ελλάδα, ανοίγουν παράθυρο αισιοδοξίας για όλους μας. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι απόψε ή το αργότερο μέχρι αύριο θα υπάρχει – όπως όλοι εκτιμούν – κυβέρνηση στην Αθήνα. Είναι ακόμη σημαντικό το ότι στις Βρυξέλες αντιμετωπίζεται με κατανόηση το αίτημα για μερική έστω επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα ανατρέπονται οι βασικές αρχές. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να κρατήσει την οικονομία της σε Ευρωπαϊκή τροχιά, τότε αποφεύγουμε τα χειρότερα και μπορούμε να ελπίζουμε για τα καλύτερα».