Ενδείξεις ότι το Βερολίνο επιθυμεί να χαλαρώσουν οι απαιτήσεις όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, εφόσον ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά το πρόγραμμα που συνοδεύει το «πακέτο διάσωσης» εμφανίζει η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές πιθανόν να εξετάσουν τη δυνατότητα να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά της, καθώς τα exit polls στην Αθήνα έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Φαντάζομαι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο, καθώς η στάση που τηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες έκανε ζημιά», δήλωσε ο Γκ. Βεστερβέλε μιλώντας στο κανάλι ZDF. «Αλλά πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ένα πράγμα: οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Δεν μπορεί να ακυρωθούν ή να επαναδιαπραγματευτούν». Εξηγώντας, ο γερμανός υπουργός  εξωτερικών ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο οι ευρωπαίοι ηγέτες θα χάσυν την αξιοπιστία τους με τις άλλες χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και τα σχόλια του Ράινερ Μπρούντερλε, επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, των συνεργατών της Α. Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό.