Η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, για να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών την έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ταμείου Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον. Στο συγκεκριμένο Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί και στην επικείμενη σύνοδο της G7, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως αυτή τη στιγμή δεν έχει «συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη συνάντηση της G7 και για το αν θα υπάρξουν συζητήσεις για την Ελλάδα» και προσέθεσε: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Αν και τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος έχουν στενέψει, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως το ΔΝΤ δεν έχει εγκαταλείψει ακόμα την προσπάθεια, καθώς οι συζητήσεις με την ευρωπαϊκή πλευρά συνεχίζονται κανονικά με απώτερο στόχο να αμβλυνθούν οι διαφορές που παραμένουν ακόμα ανοιχτές για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Για λόγο αυτό, ο κ. Ράις τόνισε πως σήμερα στο Παρίσι διεξήχθη ένα νέο Washington Group με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και τον επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Πίτερ Ντόλμαν.
«Ισχύει αυτό που έχουμε επισημάνει τις τελευταίες εβδομάδες, ότι δηλαδή δεν υπάρχει διαθέσιμος πολύς χρόνος, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους και με τις ελληνικές αρχές. Αυτό αποδεικνύεται και σήμερα στη νέα συνάντηση του Ουάσινγκτον Γκρουπ στο Παρίσι. Και είμαστε σίγουρα μέρος αυτών των συζητήσεων που γίνονται σήμερα στο Παρίσι. Ο Πολ Τόμσεν βρίσκεται εκεί, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν θα είναι εκεί. Οπότε συμμετέχουμε πολύ ενεργά σε αυτή τη διαδικασία και συνεχίζουμε τις συζητήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Στην περίπτωση, όμως, που τελικά δεν επιτευχθεί μια ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ράις είπε πως το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, όπως κάνει με κάθε χώρα μέλος του, μέσω του μεταπρογραμματικού έλεγχου και της έκθεσης του άρθρου 4 που περιλαμβάνει και μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
«Επομένως, τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα όσο αφορά το ΔΝΤ είναι η συνέχιση των συζητήσεων για τη δυνατότητα χρηματοδότησης του προγράμματος και τη διασφάλιση της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους. Επίσης, σχεδιάζουμε να κάνουμε μια έκθεση με βάση το άρθρο 4, ως μέρος του κανονικού οικονομικού ελέγχου που κάνουμε σε κάθε χώρα μέλος. Επομένως, αναμένω ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μας. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτό. Θα περίμενα ότι θα είναι μέσα στο επόμενο διάστημα. Μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί μέρος κάθε έκθεσης του άρθρου 4.
Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά (η ανάλυση) θα ακολουθούσε τις τυποποιημένες κατευθυντήριες γραμμές του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και κάνοντας αυτή την αξιολόγηση, θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στην καλύτερη κρίση μας και να προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό από την άποψη των μακροοικονομικών υποθέσεων», ανέφερε ο Τζέρι Ράις.