Δεν έχει επέλθει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις που ζητούν οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες πριν δώσουν θετική ψήφο στο Δημοσιονομικό σύμφωνο, παρά το ότι οι δύο πλευρές διεξήγαγαν πολύωρη διαβούλευση στην Καγκελαρία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της συμπολίτευσης Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε σήμερα ότι θα γίνει νέα συνάντηση την 21η Ιουνίου για «να βρεθεί λύση στις πάσης φύσης εκκρεμότητες».

Ήδη η σχετική διαβούλευση με την κυβέρνηση Μέρκελ έχει διαρκέσει «πολλές εβδομάδες», επισημαίνουν κοινοβουλευτικοί παρατηρητές. Θυμίζουν, ακόμα, το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα της Μέρκελ–που έχει καλέσει επανειλημμένα το Σύμφωνο να εγκριθεί πριν τις θερινές διακοπές της Κάτω Βουλής (Μπούντεσταγκ), που ξεκινούν την 6η Ιουλίου–«και κατά προτίμηση την 28η Ιουνίου», όπως αναφέρουν γερμανικές εφημερίδες επικαλούμενες κυβερνητικές πηγές.

Στη γερμανική Κάτω και Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), η έγκριση του Δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο καλεί οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της ευρωζώνης να μην έχουν πρωτογενές έλλειμμα, χρειάζεται να γίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Στο πεδίο των πολιτικών συμβολισμών η συμπολίτευση καθιστά σαφές ότι «θέλει και τις ψήφους της αντιπολίτευσης» για να συναινέσει.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι καθιστούν απ την πλευρά τους σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσουν θετική ψήφο, αν η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί να εφαρμοστεί στη Γερμανία «ένας φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τα έσοδα από τον οποίο θα χρηματοδοτούν την ανάπτυξη».

Το κόμμα Die Linke απορρίπτει σε κάθε περίπτωση το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη λύπη του σήμερα που η καγκελαρία, «αν και αναγνωρίζει την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη και να φορολογηθούν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, εντούτοις ακόμα δεν καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση».

Εντός της ημέρας, δύο «τενόροι» των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πέερ Στάινμπρικ μαζί με τον πρώην ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ θα έχουν στο Παρίσι συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος Ολάντ ζητεί επίσημη γερμανική δέσμευση σε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, μη διστάζοντας να προτείνει στους εταίρους του την έκδοση αναπτυξιακών ευρωπαϊκών ομολόγων χρηματοδότησης έργων και μια «τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη».