Στο κατώφλι του δικού της μνημονίου βρίσκεται η Κύπρος με τις πληροφορίες να μιλούν για προσφυγή, ακόμη και τα επόμενα 24ωρα.

Όπως μεταδίδει το sigmalive.com εκπνέει η προθεσμία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες την πρόθεσή της να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, ενώ πηγές της Κομισιόν δηλώνουν πως η προσφυγή θα υλοποιηθεί «εντός 24ώρων».

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει ακόμα οιαδήποτε ένδειξη αιτήματος για εισδοχή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, δήλωσε χθες ότι το όποιο πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά πιθανώς να συμπεριλάβει και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Όταν υποβάλλεις αίτημα προς τον μηχανισμό στήριξης, είπε, λαμβάνεις όλα τα δεδομένα υπόψη σου, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών, που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον. Επομένως, πρόσθεσε, θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνο τις παρούσες συνθήκες και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες.

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ επέμεναν μέχρι προχθές ότι, αν η Κύπρος προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης, θα είναι μόνο λόγω των τραπεζών και όχι λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών.