Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη «ακυρώνει» την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας στη Βρετανία κι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν βρεθεί κοντά στην «στιγμή της αλήθειας» έπειτα από την αβεβαιότητα η οποία διαρκεί δύο και πλέον χρόνια, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Όσμπορν.
Ο Όσμπορν ανέφερε ότι οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ τους επόμενους μήνες ενδέχεται να κρίνουν το οικονομικό μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία και πέρα από αυτή.
Την ημέρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να δανείσουν στην Ισπανία 100 δισ. ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ο Όσμπορν εκτίμησε σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε μια βρετανική εφημερίδα πως «υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι θα βρεθεί μια λύση» στην κρίση χρέους.
«Η ανάκαμψή μας–που ήδη αντιμετώπιζε εμπόδια λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και εξαιτίας του βάρους του χρέους που είχε δημιουργηθεί την εποχή της ταχείας ανάπτυξης–ακυρώνεται από την κρίση στο κατώφλι μας», ανέφερε ο Όσμπορν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Sunday Telegraph χθες βράδυ.
Η Βρετανία επωφελήθηκε επί μακρόν, όπως και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, από το γεγονός ότι οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο εξαιτίας των προβλημάτων της ευρωζώνης, προκαλώντας την μείωση του κόστους δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε.
Αλλά η ανασφάλεια στην ΕΕ, μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας, αποθάρρυνε τις επενδύσεις και πνίγει την ανάκαμψη, τόνισε.
«Πλησιάζουμε τη στιγμή της αλήθειας για την ευρωζώνη. Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια αβεβαιότητας, αστάθειας και αργής ανάπτυξης, οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν τους επόμενους λίγους μήνες μπορεί να καθορίσουν το οικονομικό μέλλον ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου την επόμενη δεκαετία και πλέον».
Η οικονομία της Βρετανίας βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερη φορά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μετά την απροσδόκητη συρρίκνωση της οικονομίας της το πρώτο τρίμηνο του 2012, γεγονός που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
«Η επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη θα συνέβαλε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο να δοθεί μια τόνωση στην οικονομία μας», ανέφερε ο Όσμπορν.
Η ευρωζώνη πρέπει να υιοθετήσει την «ανελέητη λογική» της μετάβασής της σε μια στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, πρόσθεσε. Αυτό θα σήμαινε ότι οι ισχυρότερες οικονομίες θα κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν περισσότερο τις πιο αδύναμες και περισσότερο μοίρασμα των οικονομικών πόρων, πιθανώς μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας.