Οι ηγέτες της Ευρωζώνης χρειάζονται ένα μεγάλο σχέδιο και συλλογική αποφασιστικότητα για τη διάσωση του κοινού νομίσματος, αλλά όχι απαραίτητα προθεσμίες, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο Reuters.

«Δεν είμαι οπαδός των προθεσμιών, που έτσι κι αλλιώς δεν τηρούνται», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη συνέντευξη, την οποία παραχώρησε από την πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

Το μεγάλο σχέδιο, το οποίο όλοι θα προσυπογράψουν, θα είναι σημαντικό καθώς θα διαμορφώσει ένα όραμα και θα εκφράζει συλλογική αποφασιστικότητα, αυτό που μας λείπει τώρα, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας, αλλά αρνήθηκε ότι η χώρα προσέφυγε στο ΔΝΤ ζητώντας βοήθεια για ανακεφαλαιοποίηση. Επίσης, αρνήθηκε να σχολιάσει την αντίδραση του ΔΝΤ απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα.

Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν ξεκάθαρα αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε σχέση, για παράδειγμα, με τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, εξαρτάται από τη Μαδρίτη ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι δική της δουλειά να πει το πώς θα γίνει αυτό, καθώς δεν της ζητήθηκε. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.