Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θεωρεί την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου από βρετανικές εταιρείες ανοικτά των νήσων Μαλβίνας, ή Φόκλαντς, «παράνομη» κι ότι μηνύει πέντε εταιρίες, τις Desire Petroleum, Falkland Oil and Gas, Rockhopper Exploration, Borders and Southern Petroleum και Argos Resources, διότι συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στα διαφιλονικούμενα αυτά νησιά «χωρίς την άδεια» της, και «μυστικά».
Η κυβέρνηση της Βρετανίας αντέδρασε σχεδόν αμέσως, ανακοινώνοντας ότι οι κάτοικοι των νήσων έχουν το «απολύτως νόμιμο» δικαίωμα να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των φυσικών τους πόρων και ότι είναι το Μπουένος Άιρες το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο διεξάγοντας μια εκστρατεία εκφοβισμού.
«Αυτές οι νέες προσπάθειες να πληγούν οι οικονομικοί πόροι των πολιτών των Νήσων Φόκλαντς δυστυχώς αντανακλούν μια πάγια συμπεριφορά της κυβέρνησης της Αργεντινής», είπε μια εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.
«Από την παρενόχληση της ναυσιπλοΐας στα Φόκλαντς ως την διατύπωση απειλών για την αεροπορική σύνδεση των νησιωτών με τη Χιλή, οι προσπάθειες της Αργεντινής να εκφοβίσουν τα Φόκλαντς είναι παράνομες, απρεπείς και εντελώς αντιπαραγωγικές», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της βρετανικής διπλωματίας.
Τρεις δεκαετίες μετά τον πόλεμο των Φόκλαντς/Μαλβίνας (2 Απριλίου-14 Ιουνίου 1982), η πιθανότητα εύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου συμβάλλει στην αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην Αργεντινή. Στην 30ή επέτειο από το ξέσπασμα της σύρραξης, το Μπουένος Άιρες κατηγόρησε το Λονδίνο ότι «στρατιωτικοποιεί» την περιοχή.
Οι νήσοι Μαλβίνας/Φόκλαντς, ανοικτά της Παταγονίας, κυβερνώνται από το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1833. Θεωρούνται αυτόνομη υπερπόντια κτήση. Η Αργεντινή διατείνεται όμως ότι είχε προβεί στην αγορά τους από την Ισπανία το 1816.
Στον πόλεμο είχαν σκοτωθεί 903 άνθρωποι, 648 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί.