Ζημίες 537 εκατ. ευρώ κατέγραψε στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, λόγω των ιδιαίτερα αρνητικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και της αύξησης των προβλέψεων του Ομίλου κατά 47% σε ετήσια βάση, ήτοι κατά 559 εκατ. ευρώ.
Τα προ προβλέψεων κέρδη, εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις, μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, παρά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην Ελλάδα. Τα δε αρνητικά αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως σε αναπροσαρμογή της αξίας των παραγώγων χρηματοοικονομικών στοιχείων για πιστωτικό κίνδυνο.
Σημαντική συνεισφορά στα αποτελέσματα του Ομίλου είχαν οι θυγατρικές στην Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη οι οποίες συνεισέφεραν στα οργανικά έσοδα 450 εκατ. ευρώ (+7%). Σε 125 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο πρώτο τρίμηνο 2012, μειωμένα κατά 10% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011, αποκλειστικά λόγω της απουσίας θετικής συνεισφοράς από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα που είχε σημειωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα στην Τουρκία ανήλθε σε 262 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ανατιμολόγησης του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Στα πλαίσια των ενεργειών της για την κεφαλαιακή της θωράκιση, το πρώτο τρίμηνο του 2012, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την επαναγορά μέρους των καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων που είχε εκδώσει στο παρελθόν. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (302 εκατ. ευρώ). Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου της ΕΤΕ μετά τη ζημία από την συμμετοχή στο PSI και τις λοιπές απομειώσεις, τη θετική επίδραση των παραπάνω ενεργειών, αλλά κυρίως την καταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 7,4 δισ. ευρώ διαμορφώνεται σε 8,1%. Αντίστοιχα, ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 6,4%.
Στο πρώτο τρίμηνο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ (-15%), στα 57,4 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια των δύο μηνών που μεσολάβησαν έκτοτε, και παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που επικράτησε στην Ελλάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, οι εκροές των καταθέσεων ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ και ήταν απολύτως διαχειρίσιμες, γεγονός που καταδεικνύει τη σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταθετών προς την τράπεζα. Στο πρώτο τρίμηνο 2012 τα δάνεια μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, στα 70,7 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκε στα υγιή επίπεδα του 111%, και στην Ελλάδα στο 105% στο τέλος του α’ τριμήνου του 2012 παρά τη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά περίπου 30% σωρευτικά από τα τέλη του 2009. Το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση του Ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 14% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανήλθε σε 15,5% έναντι 13% στο τέλος του 2011.
Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε :
«Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, η Τράπεζα να αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η πρόσφατη εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκατέστησε την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου ύστερα από την απομείωση του κεφαλαίων μας εξαιτίας της συμμετοχής της Τράπεζας στη διαδικασία του PSI, γεγονός που αφενός διασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα και αφετέρου επιτρέπει στην Τράπεζα να εξαλείψει την άντληση ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA).
Ως εκ τούτου, η Τράπεζα έχει πρόσβαση σε αποθέματα ρευστότητας που μπορούν να καλύψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο, παρά την παρατηρούμενη κινητικότητα στις καταθέσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ‐‐ φαινόμενο που τείνει να αποκλιμακώνεται Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Τράπεζα συνεχίζει τη στρατηγική θωράκισής της.
» Συνεχίζει να μειώνει το λειτουργικό της κόστος (-7% στο α’ τρίμηνο του 2012 στον Όμιλο) σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (συνολικά 15% τα προηγούμενα δύο χρόνια), βασική συνιστώσα στη διατήρηση των προ- προβλέψεων και προ -χρηματοοικονομικών πράξεων κερδών του Ομίλου σε σχετικά υγιή επίπεδα (€500 εκατ. το α´ τρίμηνο του 2012).
Θωρακίζει τον ισολογισμό της από την επίδραση των αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της βαθιάς ύφεσης, προσθέτοντας προβλέψεις ύψους 560 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2012 εκ των οποίων 470 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, διατηρώντας την κάλυψη στα υψηλά επίπεδα του 56%.
Επίσης, τα κέρδη του Ομίλου υποστηρίζονται και από τα αποτελέσματα της θυγατρικής μας στην Τουρκία (Finansbank) που πραγματοποίησε κέρδη 125 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2012. Τέλος, είναι αξιοσημείωτη η μείωση του χρηματοδοτικού ανοίγματος των θυγατρικών μας στην ΝΑ Ευρώπη κατά 1.3 δισ. ευρώ τα 2 τελευταία έτη».