Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις 27 χώρες της ΕΕ, στις συστάσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις δυσκολίες της Ισπανίας.
Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα, για κάθε χώρα καθώς και για την ευρωζώνη συνολικά, ένα έγγραφο περίπου 40 σελίδων που περιλαμβάνει συγκεκριμένες συστάσεις. Ο στόχος είναι «να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην ΕΕ».
Η Επιτροπή διαπιστώνει πως «τα κράτη μέλη στο σύνολό τους ενεργούν για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους», όμως διαπιστώνει πολλές ελλείψεις.
Η Ισπανία επικρίνεται αυστηρά: η Επιτροπή επισημαίνει πως η χώρα «αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να μειώσει τα ευάλωτα σημεία της στο εσωτερικό και το εξωτερικό και να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας μεσοπρόθεσμα», και την καλεί να «επιταχύνει ουσιαστικά το ρυθμό των μεταρρυθμίσεών της».
Επικρίσεις διατυπώνονται επίσης κατά της Γαλλίας, κυρίως εξαιτίας της ανισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιό της και της απώλειας της ανταγωνιστικότητας εκ μέρους της. Η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα για να αγωνιστεί κατά της φοροδιαφυγής και για να καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία, υποστηρίζει επίσης η Επιτροπή.
Στις συστάσεις της ΕΕ υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις. Η Επιτροπή πρότεινε στα κράτη, που θα έχουν την τελευταία λέξη στο θέμα, να άρουν το πάγωμα μιας βοήθειας 500 εκατ. ευρώ προς την Ουγγαρία, λόγω των δημοσιονομικών προσπαθειών που καταβάλλει η Βουδαπέστη.
Η Επιτροπή πρότεινε επίσης η Γερμανία και η Βουλγαρία να βγουν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος επειδή τα δημόσια ελλείμματά τους αναμένεται ότι θα παραμείνουν αρκετά κάτω από το όριο του 3% που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Γενικά η Επιτροπή επισημαίνει «το σοβαρό πρόβλημα» της ανεργίας στην ΕΕ, ιδιαίτερα αυτής των νέων, και θεωρεί πως πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα δίνοντας έμφαση στους τομείς των υπηρεσιών, της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας.
Η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη να γίνουν επενδύσεις μέσω των «project-bonds» (αναπτυξιακά ομόλογα ή ομόλογα έργου) ή ακόμη αυξάνοντας το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η Επιτροπή ζητάει εξάλλου να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση στο επίπεδο της ευρωζώνης. Ο επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε χθες πως μια τέτοια ένωση θα περιλάμβανε κυρίως ένα σύστημα επίλυσης των τραπεζικών κρίσεων και μια σειρά κανόνων, καθώς και την ενίσχυση της επίβλεψης των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή ζητάει επίσης μια χρηματοπιστωτική επίβλεψη και την εγγύηση των καταθέσεων σε κλίμακα ευρωζώνης.
Η Επιτροπή εκτιμά πως «θα μπορούσε να εξεταστεί» η ανακεφαλαίωση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης.
Η λύση αυτή θα επέτρεπε «να κοπεί ο δεσμός ανάμεσα στις τράπεζες και τα δημόσια οικονομικά των κρατών», εξηγεί η Επιτροπή στην έκθεσή της.