Ως τη λιγότερο κακή λύση για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ ο γερμανός συγγραφέας και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τίλο Σάραζιν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεράιχ».

Σύμφωνα με το Σάραζιν αν το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία δεν αλλάξουν ριζικά τη συμπεριφορά τους, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν μέσα στην Ευρωζώνη και αυτό που χρειάζονται είναι μια διαγραφή χρέους μέσα από χρεοκοπία και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ισχυρίζεται πως οι Έλληνες απέδειξαν ότι δεν είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και τη δημοσιονομική προσαρμογή και ως εκ τούτου μένει ως λύση μόνον η κρατική χρεοκοπία και το νέο ξεκίνημα.

Αναφερόμενος στις συνέπειες μιας επιστροφής στη δραχμή, παραδέχεται πως σίγουρα θα προξενούσε σημαντικά προβλήματα για μια μεταβατική περίοδο, όμως όταν όλα θα έχουν τελειώσει, «στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να ομιλούνται τα ελληνικά και η Κρήτη να βρίσκεται στον 35ο παράλληλο, απλά και μόνον θα διαπιστωθεί ότι τελικά μια χώρα μπορεί να ζει και με ένα άλλο νόμισμα».

Ο γερμανός συγγραφέας θεωρεί πως οι χώρες που έχουν πληγεί από κρίση, θα πρέπει από μόνες τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και παραπέμπει στις κατεστραμμένες -μετά το 1945- Γερμανία και Αυστρία, που δεν έλαβαν τόσο μεγάλη βοήθεια.

Ειδικότερα στη Γερμανία το σχέδιο Μάρσαλ αντιπροσώπευε μόλις το 4% του ΑΕΠ, ενώ αντίθετα η Ελλάδα μόνον μέχρι το 2008 -δηλαδή πριν την έναρξη της κρίσης- είχε λάβει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία ποσά που αντιπροσώπευαν το 50% του ΑΕΠ της.

Ο Τίλο Σάραζιν σημειώνει ότι η οικονομική βοήθεια, οι εγγυήσεις και η διαγραφή του χρέους αντιστοιχούν πλέον στο 150% του ελληνικού ΑΕΠ και παρατηρεί πως όταν μια χώρα, που έχει λάβει τόσο εκτεταμένη βοήθεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση, τότε αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν επαρκούν τα χρήματα που της δόθηκαν.