Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, εκτίμησε σήμερα ότι έχει ένα καθαρά θεωρητικό ενδιαφέρον η διαφορά, που φέρει αντιμέτωπα το Παρίσι με το Βερολίνο, όσον αφορά τα ευρωομόλογα χρηματοδότησης έργων, προσθέτοντας ότι ήδη υφίσταται «σειρά εργαλείων για την αμοιβαιοποίηση των οικονομικών κινδύνων».

«Προσωπικά, μου φαίνεται ότι κρεμόμαστε από μια μόνον λέξη» δήλωσε ο ίδιος κατά τη συνέντευξη τύπου με την οποία ολοκληρώθηκε η παρούσα περίοδος των ανακοινώσεων του ΟΟΣΑ από το Παρίσι, όπου εδρεύει ο 34μελής διεθνής οικονομικός Οργανισμός.

Στο πεδίο της θεωρίας, τα ευρωομόλογα εκδίδονται με τη μορφή ενός πολυμερούς δανείου στο επίπεδο της 17μελούς ευρωζώνης, για να αμοιβαιοποιηθούν οι οικονομικοί κίνδυνοι και να προστατευθούν από τις κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιθέσεις οι ασθενέστρες οικονομικώς χώρες της.

Τούτο, επιτρέπει στα μέλη για τα οποία το κόστος δανεισμού είναι πρόσκαιρα σχεδόν απαγορευτικό-ενδεικτικά: Ιταλία και Ισπανία-να επωφελούνται από χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία αποτελούν κανόνα για κράτη με άριστη πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αντί να βλέπουν τα σπρεντς τους να μεγαλώνουν. Το Παρίσι έχει τώρα θετική προσέγγιση, το Βερολίνο αντιθέτως έχει αρνητική.

«Τι είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας(ΕΤΧΣ), αν δεν είναι ένα από τα εργαλεία της αμοιβαιοποίησης του οικονομικού κινδύνου», διερωτήθηκε ο κ. Γκουρία, επαναλαμβάνοντας το ίδιο ερώτημα για την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ).

«Πώς ακριβώς μορφοποιείται το θέμα, για να γίνει αποδεκτό, αλλά και και πότε καθίσταται απαράδεκτο, απλά επειδή oνοματίζεται»; διερωτήθηκε. «Υφίσταται σειρά εργαλείων και μηχανισμών απέναντι σε μια μοναδική ωμή πραγματικότητα: την αγορά», απάντησε.

«Έχουμε τις δυνατότητες, τη δύναμη πυρός–την πυρίτιδα του κανονιού και τα μπαζούκας», δήλωσε χρησιμοποιώντας μια στρατιωτικής έμπνευσης παρομοίωση.

«Πρέπει, λοιπόν, όλα αυτά να τα συναρμολογήσουμε, να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να κάνουμε χρήση», υπογράμμισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε χθες τη νύκτα να εγγραφούν τα θέματα των ευρωομολόγων χρηματοδότησης έργου και της «προοπτικής» τους στην ημερήσια διάταξη του προγραμματισμένου Ευρωπαϊκού συμβουλίου, που θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου.

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της, ισχυριζόμενη ότι τα ευρωομόλογα «δεν είναι ένα μέσον που ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη».