Σε δραματικούς τόνους διεμήνυσε ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε οπωσδήποτε να παραμείνει στο ευρώ καθώς η έξοδος της χώρας θα προκαλούσε μια απρόβλεπτη μετάδοση της κρίσης χρέους και πρέπει να «γίνουν τα πάντα» για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.
Στην πρώτη συνάντησή του με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες στο Βερολίνο, οι δύο άνδρες υποσχέθηκαν να «κάνουν τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα» στην ευρωζώνη. Αυτή ήταν μια τοποθέτηση «πολύ θετική από μέρους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», είπε ο Μοσκοβισί, μιλώντας στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε στο Παρίσι, δηλώνοντας «ικανοποιημένος» από τη συνάντησή τους.
«Καθένας μπορεί να ανησυχεί για την Ελλάδα, και εμείς είμαστε ανήσυχοι. Αλλά μια έξοδος της Ελλάδας [από το ευρώ] θα προκαλούσε μια μετάδοση της κρίσης της οποίας η έκταση δεν είναι προβλέψιμη και πιθανώς ούτε ελέγξιμη», είπε.
Για τον Μοσκοβισί πρέπει «να γίνουν τα πάντα ώστε να υπάρξει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου μια ελληνική κυβέρνηση που θα διάκειται ευνοϊκά έναντι της ευρωζώνης και που θα δεσμευτεί να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει στην ευρωζώνη». Πρέπει να «γίνουν τα πάντα για να βοηθηθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα», είπε, προτείνοντας ειδικά «μέρα για την τόνωση της ανάπτυξης και για να δοθεί ξανά ελπίδα στους Έλληνες», είπε ο Γάλλος υπουργός, που είπε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι μιλάει μια «κοινή γλώσσα» με τον Γερμανό ομόλογό του.
«Πρέπει να βρούμε ελπίδα, αλλά δεν υπάρχει ελπίδα σε μια Ευρώπη χωρίς ανάπτυξη», είπε. «Είναι πιθανό να γίνουν συμβιβασμοί» με τη Γερμανία για την ανάπτυξη, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε στην πιθανή έκδοση «ευρωομολόγων ανάπτυξης», αλλά αναγνώρισε ότι εξακολουθεί να υφίσταται προς το παρόν «έντονη διαφωνία» ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο για την έκδοση ευρωομολόγων, την αμοιβαιοποίηση του χρέους των Ευρωπαϊκών κρατών.