Σχέδιο για χρονική επιμήκυνση του μνημονίου στην Ελλάδα μπαίνει στο τραπέζι των άτυπων διαβουλεύσεων που διεξάγονται εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι άτυπες συζητήσεις που γίνονται για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», στρέφονται σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, να υπάρξει μικρότερη χρονική πίεση στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος.

Δεύτερον, να μετατεθεί η λήψη μέτρων ύψους πάνω από 4 δις ευρώ που προβλεπόταν – με βάση το δεύτερο μνημόνιο- για το 2013 στη διετία 2014 – 2015.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και της Ομάδας Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ εξετάζουν σε τεχνικό επίπεδο ένα νέο σχέδιο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ιδιαίτερα επώδυνες και κοινωνικά διαλυτικές επιπτώσεις των μνημονίων.

Το σχέδιο αυτό θέτει ουσιαστικά «ρήτρα ανάπτυξης» στο μνημόνιο, ενώ υπερακοντίζει κατά πολύ την προεκλογική πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλου, για «επιμήκυνση» κατά ένα επιπλέον έτος- από το 2014 στο 2015- του στόχου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο αυτό δεν καταργεί το μνημόνιο, αλλά «ελαφραίνει» τους ετήσιους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και παρατείνει την ισχύ του για όσο καιρό χρειάζεται, μέχρι να επιστρέψει σε ανάπτυξη η χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει: την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τη μείωση κατά τουλάχιστον 25% των μέτρων λιτότητας για το 2013, «επίθεση φιλίας» προς τη χώρα μας με ευρωπαϊκά κονδύλια και πόρους για επενδύσεις και τη διαρκή «σιωπηρή» παράταση του μνημονίου, με «ελαφρύνσεις» και επιπλέον αναπτυξιακή βοήθεια για όσο διάστημα η ύφεση θα εμποδίζει την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος.

Φεύγουν Τόμσεν και άλλοι

Στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον δεν τρέφουν αυταπάτες για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος ούτε περιμένουν από τους κυρίους Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μάθουν πόσο πίσω έχουν μείνει – και λόγω των πολιτικών εξελίξεων- οι εισπράξεις των δημοσίων εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Ήδη, μάλιστα, κορυφαία στελέχη της τρόικας και της Task Force έχουν ενημερώσει τους προϊσταμένους τους πως δεν μπορούν να παραμείνουν τα ίδια πρόσωπα στην Αθήνα, ειδικά αν τα αρχικά σχέδια ανατραπούν και τεθούν σε εξ ολοκλήρου νέες βάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον Πόουλ Τόμσεν, που δείχνει τάσεις φυγής κι άλλα πρόσωπα που μετέχουν στις ξένες αποστολές και είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα εκφράζουν τώρα σκέψεις να φύγουν από την Αθήνα.