Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με στόχο να αποτιμηθεί η πορεία των εσόδων και να καταγραφεί τι έχει φταίξει τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς, αλλά και το τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής, ώστε και να τονωθούν τα έσοδα και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ή η επίσπευση ήδη προγραμματισμένων, την οποία εισηγούνται μετ΄ επιτάσεως πολλοί σύμβουλοι.
Η δραματική πορεία των εσόδων, όπως αποτυπώνεται και με τον πλέον επίσημο τρόπο στα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου, έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο να παραδέχεται ότι ο στόχος του μνημονίου δεν θα επιτευχθεί. Έτσι, στην τελική ευθεία για την υλοποίηση των στόχων του κειμένου μέχρι το τέλος της χρονιάς, επιχειρείται ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της υστέρησης και της μαύρης τρύπας στα δημόσια ταμεία.
Ο προβληματισμός είναι, πάντως, εμφανής, καθώς οι αυξήσεις φόρων δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από το φόρο προστιθέμενης αξίας δεν έχουν εισπραχθεί στο εξάμηνο πάνω από 240 εκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 2,2 δισεκατομμυρίων. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα έσοδα από τον, τρεις φορές, αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Οι σημαντικές αυτές αποκλίσεις δείχνουν ότι οι αυξήσεις των φόρων:
Αύξησαν τις τιμές (θυμίζουμε ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, είχε δηλώσει στο Capitaltv ότι οι αυξήσεις των φόρων πέρασαν σχεδόν 100% στη λιανική).
Αύξησαν το λαθρεμπόριο.
Αύξησαν τη φοροκλοπή (μη έκδοση αποδείξεων, μη απόδοση Φ.Π.Α.).
Μείωσαν την κατανάλωση.
Η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού και η πτώση της κατανάλωσης είναι και οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να αποφύγουν την επίσπευση του διπλασιασμού του Φ.Π.Α. για πλήθος προϊόντων. Πρόκειται, πάντως, για ένα μέτρο, από το οποίο περιμένουν έσοδα περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2011. Πιο πιθανή θεωρείται η επίσπευση της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, που είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.
Γεγονός είναι ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αυξηθούν τα έσοδα, όταν πολλές εφορίες παραμένουν ακέφαλες είτε ουσιαστικά – δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί οι νέοι προϊστάμενοι -, είτε τυπικά – οι υφιστάμενοι έφοροι περιμένουν την αντικατάστασή τους και τελούν σε πλήρη αδράνεια.
Η στελέχωση αυτών των θέσεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και για την επίτευξη του στόχου, που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο, και αφορά στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και από την οποία περιμένουν πολλά στο υπουργείο οικονομικών. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι αν εισπραχθεί το ένα τέταρτο των χρεών αυτών (συνολικά 33 δισεκατομμύρια ευρώ), θα αποτελέσει τονωτική ένεση στα ταμεία του Δημοσίου.
Πηγή:capital.gr