«Μπραντεφέρ» Μέρκελ – Ολάντ βλέπουν οι Γερμανοί αναλυτές σχολιάζοντας ότι οι δύο τους δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσουν σε μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο Ολάντ έχει εξοργίσει τους Γερμανούς υποσχόμενος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την γαλλική Προεδρία να μην επικυρώσει τη Συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας που η Μέρκελ έχει καταστήσει ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών θέλει να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σύμφωνο που ήδη έχει επικυρωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να προσθέσει σε αυτό μια «συνιστώσα ανάπτυξης».

Αν ο Ολάντ μεταβεί στη Γερμανία για να απαιτήσει μια επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα αποτύχει, λέει μια πηγή που πρόσκειται στη γερμανική κυβέρνηση.

Το Βερολίνο προσπαθεί πάντως να καθησυχάσει για τη διατήρηση των καλών σχέσεων με το Παρίσι, που θεωρούνται απαραίτητες.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, φαίνεται να είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις που θα επιτρέψουν στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών να διεκδικήσει μια νίκη.

Η επίτευξη μιας συμφωνίας μπορεί να μην είναι τόσο περίπλοκη όπως θα μπορούσαμε να σκεφθούμε με την πρώτη ματιά, προβλέπει η Σαντάλ Μερές του γερμανικού ιδρύματος Genshagen.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα ενεργήσει ο Φρανσουά Ολάντ (…) Υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να γίνουν σεβαστές, αλλά μεταξύ αυτών των θεμελιωδών αρχών υπάρχει πραγματικό περιθώριο ελιγμών αν κάνουμε μια έξυπνη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Στέφαν Ζάιντεντορφ, υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή πολιτική στο γαλλογερμανικό Ινστιτούτο Ludwigsburg.

«Είναι ένα κλασικό δούναι και λαβείν των σχέσεων των δύο χωρών», σημειώνει η Κλερ Ντεμεσμέ, επικεφαλής των γαλλογερμανικών σχέσεων στη Γερμανική Εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα προσπαθήσει «να αποφύγει την εντύπωση μιας «”διαταγής”».

Ο Ολαντ και η Μέρκελ «γνωρίζουν και οι δύο ότι δεν έχουν περιθώρια για τα λάθη της νιότης που κάνουμε μερικές φορές στην αρχή, γιατί θα είναι υπό την επίβλεψη όχι μόνο των ευρωπαίων εταίρων, αλλά επίσης και των αγορών» προειδοποίησε η ίδια πηγή.