Στη Λιθουανία μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Eurogroup Working Group, της ομάδας δηλαδή των οικονομικών εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών που προετοιμάζει τις συνόδους του Eurogroup.

Στο επίκεντρο του Eurogroup Working Group θα βρεθεί το ελληνικό PSI και συγκεκριμένα το εάν θα πληρωθούν ή όχι τα ομόλογα ξένου δικαίου ύψους 6,4 δισ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων αρνήθηκαν να μετάσχουν στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Στις 15 Μαΐου ωριμάζει ένα «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 450 εκατ. ευρώ και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Eurogroup ώστε να μην πληρωθεί. Τη σχετική απόφαση θα την λάβει η επόμενη κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη της Ευρωζώνης.

Μεγάλο μέρος των ομολόγων που παραμένουν εκτός PSI είναι στα χέρια επενδυτικών κεφαλαίων που χαρακτηρίζονται ως «όρνια» (vulture funds). Τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια που αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές, και σε πολλές περιπτώσεις στο 1/4 της ονομαστικής τους αξίας, είχαν από την αρχή ως στόχο να μην μετάσχουν στο PSI και να εκβιάσουν την πλήρη αποπληρωμή τους.

Μάλιστα, κάποια από αυτά, όπως η Aurelius Capital Management και η Elliott Associates, φαίνεται πως επιδιώκουν εκ συστήματος την αποζημίωσή τους μέσω της δικαστική οδού.

Σε απόλυτη συνεννόηση με την Ευρωζώνη το ελληνικό κράτος θα επιδιώξει να μην πληρώσει τους επενδυτές που διακράτησαν τα ομόλογά τους και δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα. Σημειώνεται πως η μη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου δεν θα χαρακτηριστεί εκ νέου ως χρεοκοπία (default) από τους οίκους αξιολόγησης που έχουν ήδη δώσει κατάταξη χρεοκοπίας «D» στους εν λόγω τίτλους.