Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποστήριξε σήμερα ότι «δεν υπάρχει μαγική συνταγή» για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δώσουν καρπούς τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία εργοδοτικών οργανώσεων, ο πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «σχεδόν κανένα περιθώριο για ελιγμούς για ένα νέο ξεκίνημα», ρίχνοντας το φταίξιμο στις «σχιζοφρενικές απαιτήσεις» των αγορών οι οποίες θέλουν να υπάρχουν ταυτόχρονα λιτότητα και ανάπτυξη.

«Μακροπρόθεσμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν τη διαφορά, όμως πρέπει να το πούμε: δεν υπάρχει μαγική συνταγή, θα χρειαστεί χρόνος», υπογράμμισε ο Ρομπάι.

Το θέμα της ανάπτυξης, που το ξανάνοιξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι «η βασική προτεραιότητα των Ευρωπαίων ηγετών», πρόσθεσε.

Παρών στο συνέδριο ήταν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής που θα ευνοεί την ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επί παραδείγματι στην αγορά εργασίας.