Μείωση 44,1% κατέγραψε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012. Περιορίστηκε στα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 4,63 δισ. ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 841 εκατ. ευρώ και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 634 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 597 εκατ. ευρώ (ή 25,8%) και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 244 εκατ. ευρώ, ενώ και οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν σημαντικά, όπως ήδη αναφέρθηκε. Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν με υψηλό ρυθμό (12,3%), ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές εμφάνισαν μείωση με σχετικά βραδύτερο ρυθμό (8,7%).
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών αντανακλά τη μεγάλη μείωση των καθαρών πληρωμών για “λοιπές” υπηρεσίες, την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν αισθητά (κατά 17,5%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, αντανακλώντας και τη μείωση των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,1%. Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 26,1%. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρέμειναν σχεδόν στάσιμες (+0,4%) αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 13,8%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 179 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 90 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν κατά 10,3%.
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,4 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 50 εκατ. ευρώ από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2011. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 33 εκατ. ευρώ, αλλά και στη μείωση των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών των λοιπών τομέων (που αφορούν κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) κατά 17 εκατ. ευρώ.