Να που συχνά στο επιχειρείν οι ρόλοι αλλάζουν και ο ελεγκτής βρίσκεται στη θέση του ελεγχόμενου. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο περνούν από ψιλό κόσκινο τις επιχειρήσεις, οι οποίες αιτούνται τη χορήγηση δανείου. Πλέον, όμως, συμβαίνει το αντίθετο.

Οι εταιρίες γίνονται περισσότερο επιλεκτικές με τους δανειστές τους, βάζοντάς τους να περάσουν μέσα από αυστηρές εξετάσεις και αναλύοντας την οικονομική τους υγεία, ώστε να τους επιλέξουν ως επιχειρηματικούς εταίρους.

Επανεξετάζουν τους τραπεζικούς τους αντισυμβαλλόμενους, εν μέρη σε απάντηση των ανησυχιών για την κρίση στην Ευρωζώνη και τις επιπτώσεις της στους δανειστές, και φυσικά των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών κανονισμών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της ένωσης εταιρικών διαχειριστών, ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής Ahold, Gavin Jones, είπε πως η εταιρία του είχε εξετάσει προηγουμένως τις τράπεζες, με τις οποίες συναλλάσσεται τώρα. «Ζητήσαμε τα πάντα, από τους ισολογισμούς τους μέχρι αν πήραν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή πλήρη ανάλυση της οικονομικής τους θέσης».

Μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που κάνουν δουλειές με τράπεζες μέσω μεγάλων δανείων, λογαριασμών μισθοδοσίας, συναλλαγές ξένου συναλλάγματος ή παραγώγων, μπορεί να είναι ακόμα πιο επιλεκτικές, αν και οι μικρότερες είναι αυτές που μάχονται για να εξασφαλίσουν μετρητά.

Ο Philip Learoyd, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της SABMiller, είπε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει οδηγήσει την εταιρία του να δημιουργήσει μια ομάδα τραπεζικών συνεργατών με μεγαλύτερη διασπορά.

Οι φόβοι για κατάρρευση τραπεζών προκλήθηκαν μετά την κατάρρευση της Lehman και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη κάθε άλλο παρά συνέβαλε στο μετριασμό αυτών των ανησυχιών.

Οι επιχειρήσεις επιλέγουν τους συνεργάτες τους επειδή πολλές τράπεζες κάνουν το ίδιο – μειώνοντας τους πελάτες τους για να επικεντρωθούν σε εκείνους, που τους προσφέρουν τη δυνατότητα περισσότερων εργασιών.

Έτσι, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αποφύγουν να απιοκαλυφθούν από τις τράπεζες, απορρίπτοντάς τες, με το να εξετάζουν τις σχέσεις τους σε βάθος και υπολογίζοντας αν οι δανειστές είναι σε θέση να συνεχίσουν να τις υποστηρίζουν, με βάση το επίπεδο δουλειών, που κάνουν μαζί.