Διαφωνίες εντός της τρόικας θέτουν εμπόδια στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σήμερα έχει προγραμματισθεί νέα σύσκεψη με την τρόικα, από την οποία θα κριθεί κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία σε κάποια ή σε όλα τα ζητήματα, ή θα δοθεί νέα αναβολή.

ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατυπώνουν ξεχωριστές επιφυλάξεις σε κρίσιμα επιμέρους ζητήματα, στα οποία κυβέρνηση και τράπεζες έχουν αρχικά συμφωνήσει.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται να συμφωνεί με τη χορήγηση αυξημένων κινήτρων στους ιδιώτες για συμμετοχή στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και την επαναγορά πλειοψηφικών πακέτων μετοχών στις τράπεζες μετά την παρέλευση τριετίας.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ζητήματα ανταγωνισμού και απορρίπτει οποιαδήποτε ρύθμιση φορολογική ή μη έχει τα χαρακτηριστικά πριμοδότησης και δημιουργεί θέμα έμμεσης ενίσχυσης.

Η λογική είναι απλή. Εάν δίνονται πολλά γλυκαντικά στους ιδιώτες μετόχους των ελληνικών τραπεζών, αντίστοιχα θα πρέπει να δοθούν και στους ιδιώτες μετόχους άλλων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να διασφαλίσει πως θα λάβει εγκαίρως πίσω τη ρευστότητα που έχει χορηγήσει στα ελληνικά ιδρύματα και πως δεν θα υπάρξουν ρυθμίσεις που μεσοπρόθεσμα θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά σε εποπτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν εγκρίνει το σχέδιο για την παροχή εγγύησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, για την κάλυψη μέρους των ζημιών των τραπεζών λόγω PSI.

Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι απώλειες των τραπεζών και περιορίζονται τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να βάλουν οι ιδιώτες επενδυτές και προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους.

Τέλος, η τρόικα διαφωνεί και με την αναβαλλόμενη φορολογία, δηλαδή τη δυνατότητα που σχεδιάζεται να δοθεί στις τράπεζες για να συμψηφίζουν μελλοντικά κέρδη με παρούσες ζημιές.