Ούτε αυτή την εβδομάδα φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί το θρίλερ της ανακεφαλαίωσης των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείται πολύ πιθανό να δούμε την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Απριλίου, τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, όπως είναι προγραμματισμένο, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τις οριστικές αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν κεφαλαιακά τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στα στρατηγεία των τραπεζών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το τελικό πλαίσιο να αποσαφηνιστεί μετά τις 6 Μαΐου, δηλαδή από την επόμενη κυβέρνηση.

Κι αυτό, γιατί – με βάση τα όσα αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα – η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δίνει τους βασικούς όρους της διαδικασίας, πετώντας το μπαλάκι στις μετέπειτα υπουργικές αποφάσεις.

Έτσι, εκτιμάται πως ούτε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει μέχρι αύριο, αναμένεται να κλειδώσουν οι όροι της ανακεφαλαίωσης.

Δεν αποκλείεται, όμως, να ληφθούν δύο σημαντικές αποφάσεις (όπως αυτή που θα δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να συμψηφίζουν τις ζημιές από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων με φόρους από κέρδη επόμενων χρήσεων), που θα οδηγήσουν στη μείωση των απαιτούμενων κεφαλαίων και θα επιτρέψουν στις τράπεζες να ανακοινώσουν τους ισολογισμούς του 2011. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα αναβληθεί και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η ερχόμενη Παρασκευή θα σημάνει ακόμα και την ολοκλήρωση της πίστωσης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των ομολόγων 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή της πρώτης δόσης των προβλεπόμενων για τα πιστωτικά ιδρύματα χρημάτων.

Το βασικό ζητούμενο είναι ένα και έχει ξεκαθαριστεί από τους δανειστές μας: να δοθεί λύση, η οποία θα διαλύσει τις όποιες ανησυχίες και φόβους και θα αποκαταστήσει το κλίμα στους καταθέτες, ώστε να επιστρέψουν τα χρήματα τόσο από τα μπαούλα και τα στρώματα, όσο και από τις τράπεζες του εξωτερικού.