Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή υπερεθνική Αρχή, με αποκλειστική αρμοδιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι αντιμέτωπες με πρόβλημα ρευστότητας.

«Αν θέλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο κράτος-τράπεζα, χρειάζεται οι κίνδυνοι να επιμεριστούν σε διασυνοριακή βάση με τρόπο πολύ καλύτερο, δηλαδή βραχυπροθέσμως μέσω μιάς πανευρωπαϊκής Αρχής, που θα έχει την ευχέρεια να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, κάτι τέτοιο θα μάς βοηθούσε», αναφέρει η κα Λαγκάρντ στο κείμενο μιάς ομιλίας της, που ήδη διανεμήθηκε στα αμερικανικά μμε. Ούτε τα κριτήρια παρέμβασης της ίδιας Αρχής επεξηγεί, όμως, ούτε τον τρόπο χρηματοδότησής της.

«Δεν φαίνεται να είναι στην ημερήσια διάταξη μια κρατική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σε κάποιο ποσοστό, όμως θα έπρεπε να είναι στην ημερήσια διάταξη», προσθέτει στην εισαγωγή του στην έκθεση, που έκανε ο διεθνής χρηματο-πιστωτικός οργανισμός, με τον τίτλο: «Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», ο επικεφαλής των οικονομικών αναλυτών του ΔΝΤ, κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, επίσης Γάλλος.