Ο κόσμος Michele Lamarche, μίας από τις επικεφαλής συμβούλους της εταιρείας Lazard, που διαπραγματεύτηκε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι γεμάτος από συναντήσεις… που δεν έγιναν ποτέ.
Το Bloomberg αποκαλύπτει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που κινδύνευσε με κατάρρευση τον περασμένο Δεκέμβριο, σώθηκε μετά από μυστικές συναντήσεις της κ. Lamarche με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.
Σε μία στιγμή κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις για την περικοπή του ελληνικού χρέους των 206 δισ. ευρώ είχαν βαλτώσει, η Lamarche, που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, και δύο συνάδελφοί της συναντήθηκαν κρυφά στο Παρίσι ένα Σάββατο πρωί του Δεκεμβρίου με το σύμβουλο της BNP Paribas, Jean Lemierre, που επίσης διαπραγματευόταν το ελληνικό PSI.
Μετά από μία 30λεπτη συνάντηση αποφασίστηκε η προσφορά σε ρευστό στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας και τα νέα ομόλογα, με αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το διεθνές οικονομικό πρακτορεία, να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα που εκείνη τη στιγμή κινδύνευαν με κατάρρευση.
«Έπρεπε να σκεφτούμε κάτι», δήλωσε η 63χρονη Lamarche σε συνέντευξή της, καθώς «η εναλλακτική της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν καταστροφική για όλους. Κάποιες φορές πρέπει να καθόμαστε με την άλλη πλευρά, να συζητάμε ειλικρινά και με απόλυτη εχεμύθεια».
Στα 30 χρόνια της καριέρας της, η κ. Lamarche έχει διαπραγματευτεί αντίστοιχες συμφωνίες στην Αργεντινή, την Ακτή του Ελεφαντοστού και στο Ιράκ.
Με τα Dior κουστούμια της και τις Louboutin γόβες, η πολύ κομψή κυρία Lamarche έχει πλέον στρέψει το ενδιαφέρον της στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία που παλεύουν με ένα τεράστιο χρέος.
Το ταλέντο της είναι το πολιτικό της ένστικτο αναφέρουν όσοι τη γνωρίζουν, ενώ από την ελληνική συμφωνία η Lazard κέρδισε 25 εκατ. ευρώ μέσα στα δύο τελευταία χρόνια που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος της χώρας μας.
Η συνάντηση στο Παρίσι ήταν μόνο η αρχή για να επιτευχθεί η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με τη Michele Lamarche, ήταν η δυσκολότερη της καριέρας της.
Στόχος της γυναίκας που είχε λάβει μέρος και στις εξεγέρσεις του Μάη του ’68 στο Παρίσι είναι να βλέπει από τη διαδικασία της αναδιάρθρωση μία χώρα να ξαναγεννιέται και να ανακάμπτει.
Βέβαια, δεν είχε την ίδια επιτυχία στην Αργεντινή, η οποία δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές.