Αυξήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, από τον περασμένο Ιούλιο, το ποσοστό της ανεργίας στην Ιταλία σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ISTAT.
Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11,1% από το ανοδικά αναθεωρημένο ποσοστό του 10,9% τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, μια δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων αποτυπώνει μια πιο ενθαρρυντική εικόνα. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε διότι περισσότεροι μπήκαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση και σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα δημιουργήθηκαν 25.000 θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, τους τρεις μήνες έως τον Ιανουάριο, τα επίπεδα απασχόλησης ήταν «σημαντικά σταθερά» σε σχέση με την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ISTAT. Επιπλέον, τους τρεις τελευταίους μήνες αυξήθηκε η προσωρινή απασχόληση ενώ μειώθηκαν οι μόνιμες συμβάσεις εργασίας, συνεχίζοντας της τάση της περασμένης χρονιάς.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 10,8%. Το ποσοστό της ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ετών μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα στο 31,5% από το 32,8%, το χαμηλότερο επίπεδό του σε έξι χρόνια όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πέρσι η ιταλική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο και το χρέος υποχώρησε συμβαδίζοντας με το στόχο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα τρεις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.
Τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά προσφέρουν επιχειρήματα στον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι προκειμένου να υποστηρίξει ότι η παράταξή του έθεσε τη χώρα σε πιο γερά θεμέλια, αν και η στατιστική υπηρεσία ISTAT προειδοποίησε ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να αναθεωρηθούν ανοδικά.
Η περσινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% είναι η υψηλότερη από το 2010 και έρχεται μετά από αύξηση κατά 0,9% το 2016, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ISTAT.
Σύμφωνα με το PD, η Ιταλία εξήλθε το 2014 από τη βαθύτερη μεταπολεμική της ύφεση. Ωστόσο, παραμένει από τις πλέον υποτονικές οικονομίες στην Ευρώπη και το ΑΕΠ συνεχίζει να είναι σχεδόν 6% χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν πριν από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Επιπλέον, η φτώχεια αυξήθηκε ακόμα και κατά τη μέτρια ανάκαμψη των τεσσάρων τελευταίων ετών και η ανεργία παραμένει σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την ISTAT, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 1,9% του ΑΕΠ από το 2,5% ένα χρόνο νωρίτερα και χαμηλότερα από το στόχο της κυβέρνησης για 2,1%. Ωστόσο, η ISTAT προειδοποίησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού, όπως και το δημόσιο χρέος, μπορεί να αναθεωρηθούν ανοδικά διότι δεν περιλαμβάνουν τα κεφάλαια που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για τη διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών στο βόρειο Βένετο. Το χρέος – το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ – υποχώρησε πέρυσι στο 131,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ISTAT, από το υψηλό ρεκόρ του 132,0% το 2016.