Αυστηρότατους όρους στην εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων και επιδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ θέτει πλέον το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται ότι «οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, συμψηφίζονται, παρακρατούνται ή να αποδίδονται για λογαριασμό του δικαιούχου και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας».

Δηλαδή, όποιος χρωστά φόρους ή/και εισφορές στο Δημόσιο, όχι μόνο δεν θα λαμβάνει τις τελικές πληρωμές της επιδότησής του, αλλά αυτές θα κατάσχονται και στην ουσία θα συμψηφίζονται με τις οφειλές του αυτές.

Για ακόμη μια φορά, δηλαδή, το ελληνικό κράτος θυμήθηκε να λειτουργήσει τους συμψηφισμούς για τις περιπτώσεις, όπου κάποιοι του χρωστούν.

Αλήθεια, τι θα συμβεί αν σε κάποιους εξ αυτών των δικαιούχων υπάρχουν οφειλές του Δημοσίου; Θα συμψηφιστούν και αυτές ή όχι;

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ρύθμιση προβλέπει ότι τα ποσά μπορούν να κατάσχονται όχι μόνο για όσους λάβουν χρήματα από το ΕΣΠΑ από εδώ και στο εξής, αλλά και αναδρομικά, για αυτούς που εντάχθηκαν σε αυτό την τελευταία πενταετία !
Προσοχή, όμως! Το μέτρο αφορά μόνο στις τελικές πληρωμές.

Δηλαδή, δεν θα κατάσχονται προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές, που καταβάλλονται πριν ολοκληρωθεί το οποιοδήποτε έργο.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής σε τρεις συνεδριάσεις, μεθαύριο Τετάρτη και το πρωί της Πέμπτης.