Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να εγκρίνει τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό τον οποίο παρουσίασε σήμερα, ύψους 27 δισ. ευρώ, με «κατεπείγοντα νομοθετήματα», δήλωσε ένα από τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.
«Είναι προτιμότερο τα νέα μέτρα να μπορέσουν να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν, ειδικότερα με νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι το οποίο σημαίνει (η κυβέρνηση της Ισπανίας) να μην περιμένει την συνηθισμένη νομοθετική διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει ως τον Ιούνιο», δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν.
Τα μέτρα λιτότητας της Ισπανίας, τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο περιέγραψε ως τα πιο σκληρά αφότου η Ισπανία επανήλθε στην δημοκρατία το 1975, θα πρέπει να «φέρουν αποτέλεσμα για όσο μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας χρονιάς είναι δυνατόν», είπε ο Άσμουσεν.
Ο πρώην υφυπουργός της γερμανικής κυβέρνησης έκανε την τοποθέτηση αυτή μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και της ΕΕ στην Κοπεγχάγη για άτυπες συνομιλίες, εν μέσω των νέων πιέσεων από τις αγορές λόγω των ανησυχιών για το ισπανικό χρέος και τις κοινωνικές εντάσεις που αυξάνονται στη χώρα.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν, επίσης στην Κοπεγχάγη, καλωσόρισε την δέσμευση της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να τιμήσει τους στόχους που επιτάσσουν οι συμφωνίες της χώρας του με την ΕΕ, για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ φέτος και 3% το 2013.
Ο Ρεν πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να εξετάσει πιο προσεκτικά το πώς η Μαδρίτη σχεδιάζει να κάμψει τις δαπάνες των τοπικών κυβερνήσεων, την κυριότερη αιτία των υπερβάσεων στον προϋπολογισμό πέρυσι, που ώθησαν το έλλειμμα στο 8,51%.
«Η Επιτροπή προτίθεται να έχει μια πλήρη εκτίμηση για τον [ισπανικό] προϋπολογισμό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο Ρεν.