«Διεκδικούμε φορολογία για την αγορά ακινήτων που να μπορεί ο πολίτης να την πληρώσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγοράς Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, περιγράφοντας, μαζί με εκπροσώπους φορέων της αγοράς, σε δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη αγορά, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης και της υπέρμετρης φορολογίας.
Μειωμένα σε αριθμό συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων που πέρασαν από τους δικηγόρους των Αθηνών σε σχέση με το 2005 κατά τουλάχιστον ένα τρίτο, από 112.231 στα 40.321, μείωση των αγοραπωλησιών νεόδμητων κατοικιών μεγάλης επιφάνειας σε ακριβές περιοχές άνω του 70% την περίοδο 2009- 2011, κάμψη άνω του 50% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων από το 2009, δραματική πτώση 80% στο αριθμό συναλλαγών εξοχικών κατοικιών τη διετία 2009- 2011 είναι μερικά μόνον από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους φορείς της αγοράς.
Η πτώση έκδοσης οικοδομικών αδειών του 2011 σε σχέση με το 2010 πλησίασε το 40%, ενώ η πτώση του 2010 σε σχέση με το 2009 έφτασε το 25%. Αποτέλεσμα 1.000.000 εργατοτεχνίτες άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι με την οικοδομική δραστηριότητα να κινδυνεύουν να μείνουν στην πλειονότητά τους στην ανεργία. Επίσης στον αριθμό ρεκόρ των 110.000 με 120.000 φθάνουν τα καινούργια ακίνητα που είναι απούλητα ενώ τη ίδια ώρα σε πολλές περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές τιμές υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές πώλησης.
Τα στοιχεία παρέθεσαν σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των οργανώσεων των Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, των Δικηγόρων Γιάννης Αδαμόπουλος, των Συμβολαιογράφων Κώστας Βλαχάκης, των Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης, των Κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης και των Κτηματομεσιτών Γιάννης Ρεβύθης.
Σε αυτές τις συνθήκες η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την αναστολή επιβολής του ΦΑΠ για όσο διάστημα επιβάλλεται το τέλος ακινήτων, μείωση των τιμών ζώνης άνω των 1500 ευρώ και των συντελεστών εμπορικότητας, καθώς και δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων προς το Δημόσιο για εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων ώστε να «μην καταλήξει η ιδιωτική ακίνητη περιουσία στα νύχια των “κορακιών των πλειστηριασμών”».
Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει μεταξύ άλλων τη μείωση των τιμών ζώνης άνω των 1.500 ευρώ και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, μείωση κατά 50% όλων των συντελεστών εμπορικότητας, λόγω της δραματικής μείωσης έως και εκμηδενισμού της πραγματικής και μισθωτικής τους αξίας. Επέκταση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας, κατά δύο ακόμη κλιμάκια (-20%) ώστε να αντικατοπτριστεί η απαξίωση τόσο της αξίας των κτισμάτων, όσο και της γης, στα χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν πέσει σήμερα και καθιέρωση μειωτικού συντελεστή 0,50 για τα κενά- μη ρευματοδοτούμενα κτίσματα. Εξαίρεση των οικοπέδων που είναι εσαεί δεσμευμένα από ΟΤΑ ή Δημόσιο για λόγους πολεοδομικούς, αρχαιολογικούς, δημοσίων έργων κλπ.
Τέλος η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την ετήσια φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από 1.1.2013 είναι η εξής: Διατήρηση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και μείωση για τα υπόγεια και τους βοηθητικούς χώρους, καταργούμενου του ΦΑΠ, ή να καταργηθεί το ΕΕΤΗΔΕ και να θεσπιστεί μια και μόνη νέα μορφή ετήσιου φόρου χωρίς αφορολόγητο ποσό αλλά με μη βεβαιούμενο ποσό φόρου 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, που να καλύπτει την αξία της πρώτης κατοικίας της οικογένειας των «μη προνομιούχων» πολιτών (100.000 ευρώ), με τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με φορολογικούς συντελεστές κάτω από το μισό από τους ήδη ισχύοντες στο ΦΑΠ, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.