Στην 125σέλιδη έκθεση της Barclays για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τίτλο, «After the relief rally, position for growth» (Μετά το ράλι ανακούφισης, τοποθέτηση για ανάπτυξη), η Barclays αναφέρει ότι η διόρθωση που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα δεν θα πρέπει να εκπλήσσει τους επενδυτές, και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως σημάδι για μεγαλύτερη και βίαιη διόρθωση.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Barclays θεωρεί ότι ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση χρέους, το να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της χώρας είναι ακόμη μία μεγάλη πρόκληση. Άλλωστε αυτό φαίνεται και στις χαμηλές αποτιμήσεις των νέων ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εκλογές τον Απριλίου, από όπου και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο για το κατά πόσο θα εξάγει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι πολιτική και μεταρρυθμιστική αβεβαιότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος.

Για την Ευρωζώνη, και στις αδύναμες χώρες, η Barclays θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πιέσουν την Πορτογαλία να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους μέσα στο 2012. Οι αρχές δυσκολεύονται πολύ να πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση και καμία άλλη χώρα δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία.