Η βασική ανησυχία της Ουάσινγκτον για την άνοδο των κρυπτονομισμάτων είναι να διασφαλίσει ότι δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν καθώς κάλεσε τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να διαμορφώσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτά.
«Η βασικότερη εστίασή μας για τα κρυπτονομίσματα, είτε είναι ψηφιακά νομίσματα ή bitcoin ή άλλα πράγματα, είναι ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
«Ενθαρρύνουμε τη fintech (χρηματοπιστωτική τεχνολογία) και ενθαρρύνουμε την καινοτομία, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χρηματοπιστωτικές μας αγορές είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Μνούτσιν. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος –και πολλές από τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20) ήδη το ξεκινούν αυτό– έχουν το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο».
Πέρυσι το bitcoin κατέγραψε άλμα άνω του 1.700% σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας ανησυχίες ότι ενέχει κινδύνους για τους επενδυτές και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κινδύνους και τα οφέλη που συνδέονται με την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων καθώς θα αποφασίζουν εάν και πώς θα ρυθμίσουν τη συγκεκριμένη αγορά.
«Η ανωνυμία και η έλλειψη διαφάνειας και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτει και προστατεύει το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι απλά απαράδεκτος. Αυτό χρειάζεται να ληφθεί υπόψη, αλλά όμως υπάρχουν και καινοτομίες που προέρχονται από αυτές τις κινήσεις», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Νταβός.
Ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε στο Φόρουμ ότι τα κρυπτονομίσματα θέτουν έναν συστημικό κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.