Νομοθετική ρύθμιση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρέχει η ΔΕΗ, με την οποία θα διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ούτε για τα παρελθόντα, ούτε για τα επόμενα έτη θα καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα.
Αφορμή για τη νομοθετική παρέμβαση είναι πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία:
– Επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα της Πολιτείας να επιβάλει ΥΚΩ και να γίνεται ανάκτηση του κόστους αυτών από το σύνολο των καταναλωτών, σύμφωνα με το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο.
– Ακυρώθηκαν παλαιότερες Υπουργικές Αποφάσεις για το 2008 και το 2009 επειδή δεν είχε εκδοθεί ο Κώδικας Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και δεν είχε απαντηθεί το αίτημα της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαίρεση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών από την υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η πολιτεία έχει ήδη κινηθεί στην κατεύθυνση που θέτει η απόφαση του ΣτΕ, ώστε άμεσα να αντιμετωπισθούν τα νομικά θέματα που αναφέρει και θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε σε καμία περίπτωση να μη τεθεί σε κίνδυνο η παροχή των υπηρεσιών αυτών στους ευάλωτους συμπολίτες μας και στα νησιά», αναφέρει το ΥΠΕΚΑ.
Στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, οι οποίες παρέχονται από τη ΔΕΗ και τους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έναντι ανταλλάγματος περιλαμβάνονται το ενιαίο τιμολόγιο σε νησιά και ηπειρωτική χώρα (ενώ το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στα νησιά είναι αυξημένη) τα ειδικά, μειωμένα τιμολόγια για πολύτεκνους και το Μειωμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.