Την ανάγκη η τρόικα να καταστεί υπόλογη απέναντι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Οι εν λόγω προτάσεις διατυπώθηκαν, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης της λεγόμενης «εναλλακτικής τρόικας» στην Αθήνα.
«Η τρόικα πρέπει να καταστεί υπόλογη και υπεύθυνη», τονίζει η ανακοίνωση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ. «Η τρόικα θα έπρεπε να ενημερώνει τακτικά το ΕΚ για τις δραστηριότητες και τις προτάσεις της, καθώς και για τα αποτελέσματα των δράσεών της», συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία οι Σοσιαλιστές προτείνουν την υποβολή, ανά τρίμηνο, γραπτής έκθεσης της τρόικας στο ΕΚ. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στις 27 Μαρτίου, μέλη της τρόικας θα μιλήσουν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του ΕΚ.
Ιδιαίτερα επικριτικός για τα αποτελέσματα που έχει ως τώρα η «συνταγή» της τρόικας στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Χανς Σβόμποντα, τονίζοντας ότι «η πολιτική της μείωσης των εισοδημάτων δεν είναι ούτε αποτελεσματική, ούτε κοινωνική». «Αν κοιτάξει κανείς τις προβλέψεις της τρόικας, θα διαπιστώσει ότι πέφτει πάντα έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Σβόμποντα, προσθέτοντας ότι η τρόικα δεν είναι ούτε αρκετά αποτελεσματική, ούτε και διαφανής.
Ο Χ. Σβόμποντα υπογράμμισε, επίσης, το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στη συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Μ. Βρετανίας και εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί κάτι αντίστοιχο ανάμεσα στην Ελβετία και την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «εναλλακτικής τρόικας» Ρόμπερτ Γκέμπελς τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στη συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τριετές πάγωμα των μισθών, αλλά και στην πρόταση της τρόικας να μειωθεί ο κατώτατος μισθός κατά 22%, με το πρόσχημα ότι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κατά τον Ρ. Γκέμπελς, το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης, τα ελλείμματα στην κοινωνική ασφάλιση, η αύξηση του πληθωρισμού και η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ύφεσης. Ανέφερε, επίσης, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε ύφεση της τάξεως του 22,6% του ΑΕΠ.
«Ποιος έδωσε την εντολή στην τρόικα να κάνει αυτές τις περικοπές;», αναρωτήθηκε ο Ρ. Γκέμπελς, σχολιάζοντας ότι δεν είναι σαφές ποιος μιλάει εξ ονόματος της ΕΕ στις συζητήσεις με την τρόικα. Σχολίασε, επίσης, το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές είναι εκλεγμένοι από τους πολίτες, ενώ τα μέλη της τρόικας είναι υπάλληλοι, οι οποίοι πρέπει να λογοδοτούν σε κάποιον για τις αποφάσεις τους. Σύμφωνα με τον Ρ. Γκέμπελς, το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι ένα από τα μέλη της τρόικας, δεν πρέπει να καθιστά τον έλεγχό της αδύνατο.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο Ρ. Γκέμπελς ανέφερε ότι έχουν πληγεί σοβαρά από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά και από την εκροή των καταθέσεων στο εξωτερικό, και πρότεινε, εκ μέρους των Σοσιαλιστών, να αποδεσμευτούν το συντομότερο δυνατό από το δεύτερο πακέτο στήριξης, τα 40 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Εξάλλου, ο Ρ. Γκέμπελς τόνισε ότι πρέπει ξεκινήσει σύντομα η εφαρμογή των 180 επενδυτικών προγραμμάτων που έχει διακρίνει η Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ. Κάλεσε, δε, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να δραστηριοποιηθεί περισσότερο, ώστε να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις υψηλές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο Ρ. Γκέμπελς ανέφερε ότι παρόλο που οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα έχουν περικοπεί, ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που επικρίνουν τις πολιτικές της χώρας, συνεχίζουν να της πωλούν αμυντικούς εξοπλισμούς.