Την άποψη, ότι η Ελλάδα έχει τώρα σταθεροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε από το 2014 να μπορεί και πάλι να ανακάμψει, διατύπωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή συζήτησή του στη Βιέννη, με αναγνώστες της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ».
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κ. Νοβότνι σε σχέση με άλλες οικονομίες που παρουσιάζουν αδυναμίες, δηλαδή με εκείνες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται σε αρκετά καλύτερη κατάσταση, ενώ θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται βασικά σε καλή κατάσταση.
Ο ίδιος πάντως, δίνει προτεραιότητα στο «οικονομικό σύστημα της Ευρώπης» απέναντι σε εκείνο στις ΗΠΑ, ωστόσο θα εξακολουθήσουν, όπως λέει, να υπάρχουν προβληματικές ανισορροπίες ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο της Ευρώπης.
Για τον διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί δεν σημαίνουν τα πάντα, αλλά είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη και η κοινωνική συνοχή.
Ο κ. Νοβότνι παραδέχεται ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, πως αυτή τη στιγμή οι χρηματαγορές υπαγορεύουν την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, πως το χρέος των κρατών καθιστά σκεπτικούς τους επενδυτές και ως εκ τούτου συνιστάται, για καθαρά πρακτικούς λόγους χρηματοδότησης, να γίνει κάτι για την αντιμετώπισή του ώστε κανείς κατόπιν να μπορεί να επικεντρωθεί και πάλι περισσότερο στην πραγματική οικονομία.
Το φθηνό χρήμα στο οποίο έχει συνηθίσει η ΕΚΤ τις χρηματαγορές, δεν αποτελεί για τον ίδιο, λόγο να υπάρχει φόβος από πληθωρισμό και μόνον όταν η στασιμότητα στην παροχή δανείων αυξηθεί και πάλι μαζικά, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.
Πρόσφατα, σχολιάζοντας το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ο κ. Νοβότνι είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί και μια σειρά όρων και να δοθεί στη χώρα μια προοπτική ανάπτυξης, ενώ είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση και ο ίδιος ελπίζει σε μια βελτίωση της κατάστασης στο δεύτερο μισό του 2012.
Επιπλέον είχε επισημάνει ότι οι βοήθειες συνδέονται με μια σειρά από όρους, οι οποίοι δεν αποτελούν ένα «δημοσιονομικό σαδισμό», όπως είχε σημειώσει, αλλά θα πρέπει να βελτιώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και όλα αυτά βέβαια χρειάζονται κάποιον χρόνο, ο ίδιος όμως πιστεύει πως τώρα θα γίνει σοβαρή προσέγγιση.