«Πονοκέφαλο» στους Έλληνες προκαλούν τα δάνεια. Καθημερινά οι εισπρακτικές εταιρείες σας… ζαλίζουν στα τηλεφώνα ρωτώντας σας με επιμονή πότε θα πληρώσετε τη μηνιαία δόση του δανείου σας. Και φυσικά αδιαφορούν για το αν είστε άνεργος ή για το αν θα έχετε χρήματα για ένα πιάτο φαγητό…
Κανείς όμως δεν σας επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει. Γι’ αυτό να θυμάστε ότι η ανεργία, οι περικοπές στους μισθούς και η πτώση της καταναλωτικής κίνησης μπορεί να είναι τα «όπλα» σας για να διαπραγματευτείτε με την τράπεζα προκειμένου να βρείτε τρόπους να ρυθμίσετε τις οφειλές σας.
Γι’ αυτό δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε σε συνεργασία με την τράπεζα να βρείτε λύσεις που θα ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές…
Προτού πείτε ότι δεν θα πληρώσετε τις οφειλές, μπορείτε να απευθυνθείτε στην τράπεζά σας με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν μειωθεί τα εισοδήματά σας σε σχέση με την εποχή που ζητήσατε δάνειο. Τέτοια στοιχεία μπορεί για παράδειγμα να είναι η κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που χάσατε τη δουλειά σας. Παλιά και νέα μισθοδοσία αν σας έγινε μείωση μισθού ή χαρτί νοσοκομείου αν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις σε περίπτωση που το αίτημά σας γίνει δεκτό.
Αν πάλι έχετε αρκετά δάνεια και κάρτες, το πιο πιθανό είναι να σας γίνει μία συνολική ρύθμιση σε όλα αυτά. Έτσι, θα προκύψει ένα νέο δάνειο με ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο (το οποίο θα υπολογιστεί ανάλογα με τα δάνεια). Το επιτόκιο αυτό δεν θα επιβαρύνει με επιπλέον χρήματα τους πελάτες και ούτε θα του εξοικονομήσει χρήματα, εκτός κι αν του γίνει κάποια έκπτωση επιτοκίου από την τράπεζά του. Η μόνη ρύθμιση που μπορεί να γίνει με το νέο αυτό «συγκεντρωτικό» δάνειο είναι να μικρύνει η δόση του με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, το τελικό ποσό που θα πληρώσει όμως ο δανειολήπτης θα είναι μεγαλύτερο λόγω τόκων.
Να θυμάστε βέβαια ότι δε μπορείτε να κάνετε πολλές ρυθμίσεις σε μία τράπεζα. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες δέχονται μέχρι δύο ρυθμίσεις χωρίς επιπλέον εξασφάλιση κάποιου εγγυητή. Στην τρίτη ρύθμιση θα σας ζητηθεί ή εγγυητής ή προσημείωση ενός ακινήτου. Αν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε, το πιθανότερο είναι ότι η ρύθμιση δεν θα γίνει.
Στην περίπτωση πάντως που σκέφτεστε να απευθυνθείτε σε κάποια άλλη τράπεζα για να ρυθμίσετε τα δάνειά σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο γίνεται σπάνια αυτή την εποχή. Κι αυτό γιατί είναι λίγες οι τράπεζες που μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στο ρίσκο να χάσουν χρήματα αν τελικά δεν καταφέρετε να πληρώσετε τα χρέη σας.