Την Δευτέρα 19 Μαρτίου θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ύψους 5,9 δισ. ευρώ ανακοίνωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα κ. Ματθίας Μορς.
Παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ο κ. Μορς αναφέρθηκε στην ανάγκη για μείωση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα. «Οι πολίτες ξέρουν πως οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα», σημείωσε.
Ερωτηθείς γιατί η τρόικα δίνει προτεραιότητα στην μείωση των μισθών ο Μορς τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα. «Η απελευθέρωση των αγορών δεν έγινε. Οι αρχές δίστασαν έναντι συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων», τόνισε.
Ο Μορς τόνισε πως η στρατηγική στο νέο πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, σημείωσε δε πως η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση και το 2012 θα παραμείνει σε ύφεση.
Υπογράμμισε πως στόχος είναι το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού να διαμορφωθεί το 2012 στο 1% του ΑΕΠ και το 2014 να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.
Ο Μορς τόνισε πως οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει κατά 30% και ότι οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. «Στόχος μας είναι να βρούμε τον τρόπο να κεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες με τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων χωρίς να τις κρατικοποιήσουμε. Έχουμε προβλέψει 50 δισ. ευρώ», τόνισε.
Αναφερόμενος στους βασικούς κίνδυνους του νέου προγράμματος είπε πως σχετίζονται με την εφαρμογή τους και με τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς για το εάν συμμερίζεται την άποψη του Πόουλ Τόμσεν ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για αύξηση των φορολογικών βαρών στην Ελλάδα δήλωσε πως «υπάρχει συμφωνία στην τρόικα για κάλυψη των δημοσιονομικών κενών μέσω περικοπών δαπανών».
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις αγορές το 2015 είπε: «Πολλά μπορούν να συμβούν έως το 2015. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους θα είναι στα χέρια του δημόσιου τομέα. Δεν θα είναι εύκολο να βγει η χώρα στις αγορές αλλά δεν θέλω προχωρήσω σε πρόβλεψη για το θέμα».