Οι αγορές ομολόγων ανακαλύπτουν και πάλι τον ενθουσιασμό τους για την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι καθημερινά πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι επιδεινώνεται η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σημειώνοντας ότι πρόκειται για να μια χαρακτηριστική απόκλιση που αρχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές.

Την ημέρα που η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας υποχωρούσε κάτω από το 5% τον τρέχοντα μήνα, ανακοινώνονταν η αύξηση της ανεργίας της στο υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από μία δεκαετία.

Η ιταλική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε ύφεση, όπως επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία, με τη βιομηχανία και τις καταναλωτικές δαπάνες να μειώνονται. Η βιομηχανική παραγωγή ήταν τον Ιανουάριο μειωμένη κατά 5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ μία μελέτη της τράπεζας Intesa Sanpaolo δείχνει ότι η εθνική κατανάλωση τροφίμων, ποτών και καπνού υποχώρησε το 2011 στα προ 30 ετών επίπεδα.

Ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat κ. Τζον Έλκαν αναμένει ότι οι Ιταλοί θα αγοράσουν εφέτος λιγότερα αυτοκίνητα από ότι το 1985. Ο υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανικός όμιλος Finnmeccanica, που απασχολεί 74 χιλιάδες εργαζόμενους, αναμένεται να παρουσιάσει αυτό τον μήνα ζημιές ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2011 καθώς και σχέδια για τη διάθεση των ζημιογόνων κλάδων του.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Αυτό τον μήνα οι Ιταλοί θα αισθανθούν την πρώτη επίπτωση από τα μέτρα για την αύξηση της φορολογίας που πήρε ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Μόντι, καθώς θα πληρώσουν υψηλότερο περιφερειακό φόρο εισοδήματος.

Τον Ιούνιο προβλέπεται η επανεισαγωγή της φορολογίας για την πρώτη κατοικία και υψηλότερης φορολογίας για τη δεύτερη κατοικία, ενώ τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει μία περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ.

«Οι υφεσιακές επιπτώσεις είναι φανερές. Αν και ο στόχος θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, συμβαίνει το αντίθετο», δηλώνει ό κ. Τζιουζέπε Μπορτολούσι, επικεφαλής της εργοδοτικής οργάνωσης CGIA Mestre.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5% το 2012. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 37,9 δισ. ευρώ στο ύψος – ρεκόρ των 1,936 τρισ. ευρώ τον Ιανουάριο, εν μέρει εξ αιτίας της κάλυψης της συμμετοχής της Ιταλίας στα προγράμματα βοήθειας για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.